2019. 02. 20.

Az USA aktívan tárgyal Törökországgal a szíriai biztonsági zóna létrehozásáról

Palladino a minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján nyilatkozott az USA Szíriából való kivonulási folyamatával, valamint a Törökországgal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

Robert Palladino, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának helyettes szóvivője közölte, hogy tartják magukat a szíriai kivonulásra vonatkozó döntéshez, és e folyamat során aktív megbeszéléseket folytatnak Törökországgal a biztonsági zóna létrehozása érdekében.

Palladino a minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján nyilatkozott az USA Szíriából való kivonulási folyamatával, valamint a Törökországgal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

A szóvivő közölte, hogy az USA tartja magát a szíriai kivonulásról szóló döntéshez, azonban ennek nincs világos ütemterve.

„Katonai szempontból a kivonulás egy taktikai változtatás, a célunkban (az ILIÁ-val való küzdelem) nincs változás” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az USA szíriai kivonulási folyamatában a lehetséges biztonsági zóna létrehozására vonatkozó tervek jelenleg milyen fázisban vannak, Palladino úgy válaszolt:

„Szíria ügyében aktív tárgyalásokat folytatunk Törökországgal. Ez is egy része annak a törekvésünknek, hogy az amerikai erőket biztonságos módon vonjuk ki és biztosítsuk Szíria északkeleti részének stabilitását.”

Emellett a szóvivő felhívta rá a figyelmet, hogy komolyan veszik Törökország legitim biztonsági aggodalmait.

„Tevékenységeink során ezeket is számításba vesszük. Koordinációt folytatunk. Ezekről a megbeszélésekről konkrét részleteket nem oszthatunk meg, de tovább folytatódnak.” – közölte Palladino.

A szóvivő kitért Oroszország és a damaszkuszi vezetés azon vádjaira is, miszerint az USA megpróbálja felosztani Szíriát. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nincsenek terveik Szíria felosztására és támogatják az ország területi egységét.

TRT

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑