Cadmus fordítás Cadmus

Az USA rápirított az izraeli vezetésre

2016. 12. 05.

John Kerry szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg Washingtonban Izraellel szemben a Saban Fórumon, amikor ultimátumot adva a jelenlegi izraeli vezetésnek azt mondta: Izrael vagy a mai Palesztina területén létesített illegális telepeket, vagy a kétállami megoldást választja.

Az amerikai külügyminiszter beszéde elején kiemelte, hogy ő maga Izrael megkérdőjelezhetetlen barátja, aki számára elsődleges fontosságú a zsidó állam biztonsága és békéje. Amikor azonban az izraeli-palesztin konfliktus aktuális kérdéseiről esett szó, kiemelte, hogy szerinte meglehetősen rossz irányba mennek a dolgok. Továbbá, elmondta hogy az izraeli kormányzat nem kedvez a kétállami megoldásnak.

Szokatlanul erős amerikai kritika érte az izraeli kormányt.

Az USA-nak folyamatosan csatákat kell vívnia Izraellel, mivel hogy Netanjahuék nem veszik figyelembe a telepek kapcsán elhangzó amerikai figyelmeztetéseket.

Kerry megjegyezte, hogy Washington korábban még sose javasolt kötelező érvényű javaslatot Izrael számára, de minden egyes kivonulás a Nyugati Partról (a mai palesztin területek) egyre jobban biztosítaná a rendezés lehetőségét.

Az izraeli kormányfő a fórumon sokat beszélt Iránról, az amerikai kritikára reagálva pedig elmondta, hogy még mindig hisz a kétállami megoldásban, azonban megerősítette korábbi véleményét, miszerint ehhez az első lépés hogy a palesztinok Izraelt mint zsidó nemzetállamot ismerjék el. Kifejtette, hogy szerinte a békemegállapodás leginkább egy regionális megállapodást követően valósulhat meg, továbbá kiemelte, hogy

a különböző diktátumok nem fogják elhozni a békét.
Orientalista.hu – (888.hu, Haaretz)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑