Cadmus fordítás Cadmus

Az USA újabb 150 millió dollárnyi fegyvert küld Ukrajnának

2022. 05. 09.

Lassan nem telik el úgy hét, hogy az Egyesült Államok elnöke ne jelentene be egy újabb nagy fegyverszállítmányt Ukrajna részére.

Eddig messze az Egyesült Államok biztosította a legtöbb fegyvert Ukrajna részére Oroszország ellen, amivel igencsak megnehezíthetik az oroszok invázióját, melyet állítólag eredetileg csak pár naposra terveztek, de az lassan már három hónapja tart – írta meg a Liner.hu.

Emellett fontos hírszerzési információkkal is ellátják az ukránokat, bár azt tagadják, hogy orosz tábornokok tartózkodási helyéről is adnának át füleseket. Az USA szerint teljes mértékben törvényes, amit csinálnak, semmilyen szabályt nem szegnek meg ezzel.

Az oroszoknak nem tetszik, hogy a Nyugat fegyverekkel tömi Ukrajnát, de kitart az inváziója mellett, és folytatja a harcot. Az USA közben sorra képezi ki az ukránokat a modern fegyverek használatára, legutóbb is több mint 200 ilyen katona fejezte be a kiképzését.

Mint arról korábban beszámoltunk, az USA egy újabb katonai segélycsomag átadására készül, amit Joe Biden amerikai elnök jelentett be. Ezen segélycsomag értéke mintegy 150 millió dollár, amit Antony Blinken amerikai külügyminiszter erősített meg.

A The Guardian arról ír, hogy az USA 150 millió dollár értékben ad át amerikai fegyvereket, felszereléseket, illetve ellátmányt, hogy ezzel megerősítsék Ukrajna védelmi képességét a keleti fronton.

A fegyvercsomag többek között 25 000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket is tartalmazni fog, de radarok és egyéb felszerelések is érkezni fognak, amit már maga Biden jelentett be pénteken.

Az elnök szerint az amerikai támogatás, a szövetségesek és a partnerek hozzájárulása döntő fontosságú volt abban, hogy Ukrajna megnyerje a Kijevért folytatott csatáját, és megakadályozza Vlagyimir Putyin háborús céljainak megvalósulását Ukrajnában.

Blinken azt mondta, ezzel a további 150 millió dolláros amerikai biztonsági hozzájárulással az USA kormánya az invázió kezdete óta mintegy 3,8 milliárd dollárt költött katonai támogatásra Ukrajna részére.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑