Cadmus fordítás Cadmus

Az USAID igazgatója humanitárius segítséget ajánlott az örmény menekülteknek

2023. 09. 25.

Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) igazgatója Washington humanitárius segítségét ajánlotta fel a hegyi-karabahi menekülteknek hétfőn Jerevánban Nikol Pasinján kormányfővel tartott megbeszélésén – közölte az örmény miniszterelnök hivatala.

“A látogatás során természetesen a konkrét válságra, a hegyi-karabahi emberek és a Hegyi-Karabahból elmenekültek humanitárius szükségleteire összpontosítunk. Úgy tűnik, ma hozzávetőleg ötezer ember kelt át az örmény határon, és mi valóban komolyan vesszük felelősségünket, hogy erőforrásainkat a helyi hatóságok támogatására összpontosítsuk abban, hogy szállást és egyéb segítséget kerítsenek, illetve más országokat is erre próbálunk rávenni” – hangsúlyozta az USAID igazgatója.

Power közölte: Washington továbbra is azon fog fáradozni a jereváni és a bakui vezetéssel, hogy a két ország között tartós béke szülessen.
Az igazgató átadta Joe Biden amerikai elnök levelét is Pasinjánnak.

Az örmény miniszterelnök hivatalának sajtószolgálata szerint Biden az üzenetben kifejezte az Egyesült Államok készségét arra, hogy humanitárius segítséget nyújtson, illetve az együttműködés fokozását javasolta az energetikai diverzifikáció és a biztonság terén, amiről – mint írta – “nemrég lezajlott közös hadgyakorlatunk is tanúskodik”.

Jerevánban tárgyalt a nap folyamán Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter is. Pasinjánnal tartott megbeszélésén arról beszélt, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnai körül kialakult helyzetet felhasználva akarja kiszorítani Oroszországot a Kaukázus déli részéről, “szétzúzva az orosz-örmény kapcsolatot”.

“Az Egyesült Államok és az Európai Unió tolakodóan sulykolják saját receptjeiket a kulcsfontosságú szférák reformjára, ideértve a különleges és rendfenntartó szolgálatokat, a védelem és az igazságszolgáltatás rendszerét. A dolgok ilyen állása csak árt szövetségünknek” – emelte ki az orosz tárcavezető.

Kolokolcev felidézte, hogy az örmény és az orosz rendvédelmi szervek viszonyát hagyományosan a kölcsönös megértés és partnerség jellemzi a nemzetközi porondon szintúgy, mint a kétoldalú együttműködés területén. Egyben kifejezte készségét a további együttműködésre különböző formátumokban az örmény belügyminisztériummal egy sor olyan kérdésben, amelyek megoldása elősegítené a biztonság és stabilitás megerősítését a régióban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑