Cadmus fordítás Cadmus

Az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet

2021. 08. 16.

Az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, amely megsértette a két ország határát – jelentette be hétfőn a taskenti védelmi tárca.

Az incidens vasárnap este történt, nem sokkal azután, hogy az iszlamista tálibok átvették az ellenőrzést az afgán fővárosban, Kabulban.

A Gazeta.uz üzbég hírportál tudomása szerint az afgán gép üzbég területen csapódott a földbe, Szurhondarjo tartományban. A két pilóta katapultált, jelenleg kórházban kezelik őket. A sajtóban felvételek jelentek meg a gép földön heverő roncsairól.

Egyelőre nem világos, hogy az afgán légierő pilótái a tálibok elől menekültek, vagy más oka volt annak, hogy Üzbegisztán területére keveredtek repülőgépükkel.

A tálibok elől menekülve már számos afgán lépte át az üzbég határt. A taskenti vezetés vasárnap számolt be 84 afgán katonáról, aki átlépte a közös határt.

A szomszédos Tádzsikisztán hétfőn engedélyt adott egy vészjelzést leadó afgán repülőgépnek, hogy leszálljon a területén. A fedélzeten az afgán fegyveres erők több mint száz tagja tartózkodott a dusanbei külügyminisztérium közlése szerint.

“Tádzsikisztán vészjelzést fogott, amelynek nyomán a nemzetközi kötelezettségekkel összhangban engedélyt adott az Afganisztánból indult gép leszállására Bohtar városának repülőterén. Több mint száz afgán katona szállt le a fedélzetről” – ismertette a külügyi tárca. A dusanbei külügyminisztérium egyben cáfolta azokat a sajtóban megjelent értesüléseket, miszerint 18 afgán gép szállt volna le eddig tádzsik területen. “Tádzsikisztán területére mindössze két olyan repülőgép érkezett, amely Afganisztánból szállt fel” – tette hozzá a tárca.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn a tádzsik hatóságokra hivatkozva közölte, hogy Dusanbe érintésével Ománba távozott Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap hagyta el Kabult, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak az afgán fővárosba.

Az afgán ToloNews hírtelevízió hétfőn reggel jelentette, hogy vasárnap este 18 utasszállító indult el Tádzsikisztán felé, további 28 gép pedig a dél-üzbegisztáni Termez városában szállt le. A ToloNews tudomása szerint az utasok többsége repülőtéri dolgozó volt, illetve az afgán repülési szolgálatoknál állt alkalmazásban.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑