2019. 01. 11.

Azbej Tristan: Együtt dübörgünk az Egyesült Államokkal

Az Egyesült Államok a Hungary Helps program tapasztalatai nyomán, a magyar féllel együttműködve fog 60-100 millió dollárt fordítani a keresztények védelmére a Közel-Keleten – mondta el a megállapodás részleteiről szólva a Heteknek Azbej Tristan.

Amerikai kezdeményezésre decemberben a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága, illetve az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége együttműködési megállapodást kötött az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről.

Mint Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a Hetek című hetilapnak nyilatkozva elmondta, az egyezmény a Hungary Helps program sikerét is mutatja, hiszen az amerikaiak az eredményeket látva vetették fel, hogy szívesen hasznosítanák a magyar támogatási és vallásdiplomáciai tapasztalatokat.
Kicsit úgy érezzük magunkat, mint a viccben, amikor a kisegér és az elefánt együtt megy át a hídon, és az egér megjegyzi, hogy mennyire dübörgünk. Talán annyi csak a különbség, hogy mi az elefánt kérésére dübörgünk együtt
– fogalmazott az államtitkár.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az iraki üldözött keresztények megsegítésére előirányzott 60-100 millió dollárnyi amerikai támogatás célprojektjeit a magyar féllel közösen határozzák meg és bonyolítják le. A célokat az idei év első hónapjaiban tűzik ki, és a tervek szerint a konkrét munka is elkezdődik még idén.
A Hungary Helps program jelenleg 6 közel-keleti és afrikai országban nyújt segítséget.

Az államtitkár megjegyezte: a jövőben további országokba is eljuthat a magyar segítség. Példaként említette Pakisztánt, illetve Etiópiát.
Etiópia jelenleg nagyrészt megtartja a délről menekülő afrikaiakat, de fontos, hogy ez így is maradjon. Múlt év végén ellátogattam ottani menekülttáborokba, valamint találkoztam egyházi vezetőkkel, akikkel a segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztettünk. A magyar víztechnológiai tudás például rendkívül nagy segítséget jelentene az ivóvíz biztosításában – mondta Azbej Tristan.

Nem csak a támogatott közösségek, hanem a támogató országok köre is bővülhet a jövőben: a Hungary Helps akár V4 Helps programmá is bővülhet – az államtitkár szerint még idén elindíthatják az első közös projektet. Azbej Tristan hangsúlyozta: Magyarország célja az, hogy az üldözött keresztények megsegítése az európai uniós politika részévé váljon.

Echo TV

, , , ,
Back to Top ↑