Cadmus fordítás Cadmus

Azerbajdzsán ismét leállította az enklávé gázellátását

2023. 03. 23.

Az azerbajdzsáni hatóságok 2022. december 12. óta tizenharmadik alkalommal állították le Hegyi-Karabah gázellátását – közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a kormány csütörtöki ülésén.

“Azerbajdzsán megünnepelte a Lacini folyosó lezárásának 100. napját. Tizenharmadik alkalommal kapcsolta ki Hegyi-Karabah gázellátását” – fogalmazott a miniszterelnök.

Nikol Pasinján reagált Ilham Aliyev azeri elnök azon kijelentésére is, amely szerint “nem lesz semmilyen békeszerződés”, ha Jereván nem fogadja el Baku feltételeit.

“Az ilyen kijelentések agressziós cselekedetek, és durván megsértik a nemzetközi megállapodásokat” – jelentette ki az örmény miniszterelnök. Mint mondta, Baku új eszkalációra készül. Példaként említette, hogy szerdán az azeri határon megöltek egy örmény katonát.

A Lacini folyosó az egyetlen szárazföldi útvonal, amelyen Örményország közvetlenül elérheti az örmény többségű, Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt Hegyi-Karabahot. A folyosót december 12-én magukat környezetvédőnek mondó azeri aktivisták lezárták, megakadályozva az áthaladást. Örményország szerint Azerbajdzsán célja ezzel a lépéssel az volt, hogy “etnikai tisztogatást” hajtson végre Hegyi-Karabahban. Azerbajdzsán tagadja, hogy blokád alá vonta volna a folyosót, állítása szerint az aktivisták a térségbeli törvénytelen bányászati tevékenység ellen demonstrálnak.

Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 óta vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország – beleértve Örményországot – sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

2020 őszén egy hathetes konfliktus során Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza. A konfliktus orosz közvetítéssel tűzszünettel végződött, és orosz békefenntartókat vezényeltek a térségbe.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑