Azerbajdzsán kizárná Franciaországot a közvetítésből

Az azeri parlament csütörtökön Bakuban sürgette, hogy zárják ki Franciaországot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Hegyi-Karabah ügyében közvetítő minszki csoportjából, miután a francia szenátus határozatot fogadott el Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről.

Csütörtöki határozatában az azeri parlament azt ajánlotta a kormánynak, hogy “szólítsa fel az EBESZ-t Franciaország kizárására a minszki csoport társelnökségéből “.

Az azeri képviselők arra is felhívták a kormányt, hogy vizsgálja felül az azeri-francia politikai és gazdasági kapcsolatokat.

A 348 fős francia szenátusban szerdán a jelen lévő 306 képviselő közül 305 megszavazta azt a határozatot, amely felszólítja a francia kormányt, hogy ismerje el Hegyi-Karabah függetlenségét. A határozat ajánlás jellegű, nem kötelezi a kormányt a végrehajtásra.

Csütörtök este bekérették az azeri külügyminisztériumba Zacharie Grosst, Franciaország Bakuban akkreditált nagykövetét, és a francia szenátusi döntés elleni tiltakozó jegyzéket adtak át neki – áll a bakui külügyminisztérium közleményében.

“Azerbajdzsán határozottan visszautasítja a szenátus határozatát, amely szembemegy az ENSZ Alapokmányával” – olvasható a közleményben.

Az Örményország és Azerbajdzsán között az 1990-es években dúló háború éveiben létrehozott minszki csoport feladata az Azerbajdzsánba beékelődött, többségében örmények lakta szakadár terület, Hegyi-Karabah ügyében történő közvetítés. A minszki csoport társelnökei Franciaország, az Egyesült Államok és Oroszország.
Hegyi-Karabah közel 30 éve kiáltotta ki a függetlenségét, de ezt egyetlen állam, még az őt támogató Örményország sem ismerte el.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑