Cadmus fordítás Cadmus

Bachelet: a Mianmarban tomboló erőszak destabilizálhatja az egész régiót

2021. 07. 07.

A mianmari katonai hatalom brutalitásának következményeire figyelmeztetett kedden Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának vezetője.

A világszervezet emberi jogi tanácsának ülésén felszólalva Bachelet hangsúlyozta, hogy a délkelet-ázsiai országban egyre nagyobb a valószínűsége egy polgárháború kirobbanásának, amely az egész térséget destabilizálhatja. Mint mondta, a junta következetesen támadja a civil lakosságot, amely ennek ellenére szolidaritási hálózatokat épített ki. “Az elkeseredettség azonban tovább nő” – tette hozzá.

“A katonai puccs katasztrofális fejleményekkel járt az emberi jogok, a béke, a biztonság és a fenntartható fejlődés szempontjából – jelentette ki Bachelet. Egyben felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy cselekedjen az ügyben. A nemzetközi közösséget pedig sürgette, hogy akadályozza meg a fegyverek áramlását Mianmarba.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa szerint a február elsejei puccs óta csaknem 900 ember vesztette életét és mintegy 200 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból a hadsereg agresszív tevékenysége miatt. Értesülések szerint a katonák templomokat és iskolákat romboltak le. A közigazgatásban történt tömeges elbocsájtások miatt számos, kulcsfontosságú ágazat működésképtelenné vált.

Kiújultak az etnikai konfliktusok is. Etnikai alapon szerveződő több milícia is csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Legalább 5200 ember került a hatóságok kezére.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑