Cadmus fordítás Cadmus

Bagdad meghosszabbította a kurdisztáni régió légi közlekedési embargóját

2018. 02. 27.

Az iraki központi kormány 3 hónappal meghosszabbította a kurdisztáni autonóm régió és a külföld közötti légi közlekedés tilalmát – közölte hétfőn az erbíli nemzetközi repülőtér egy magas rangú tisztviselője.

A bagdadi központi kormány kurdisztáni repülőterek nemzetközi forgalmának leállítására vonatkozó rendelkezése tavaly szeptember végén lépett hatályba az erbíli és szulejmaníjai repülőtérre vonatkozóan, néhány nappal a kurd függetlenségi népszavazás megrendezését követően, amelyet Bagdad törvénytelennek tartott. Az intézkedéssel arra akarták rábírni a kurd vezetést, hogy adja át a repülőtereik feletti ellenőrzést. A korlátozás eredetileg február 28-ig volt érvényben.

A nyilatkozó elmondta, a bagdadi polgári légi közlekedési hatóság értesítette őket az erbíli és a szulejmaníjai légikikötők felé és onnan induló nemzetközi járatok tilalmának május végéig történő meghosszabbításáról. Csupán a belföldi járatok közlekedhetnek – tette hozzá.

Haider al-Abádi iraki kormányfő szóvivője, Szaad el-Hadíszi megerősítette az értesülést, közölve, hogy nem határozták meg a tilalom feloldásának határidejét. A tájékoztatás szerint az csak akkor történik majd meg, ha a kurd hatóságok átadják repülőterek igazgatását a központi kormánynak. „Nagy haladás történt a tárgyalásokon… az útlevelek, vízumok, a tartózkodási engedélyek és a vámtarifa kérdéseiben. Másrészt a repülőterek biztonságának ellenőrzését nem rendezték, de van akarat a megoldásra” – hangoztatta.

A vámügyek korábban a kurdisztáni autonóm kormányzat fennhatósága alá tartoztak. A tavaly szeptember 25-i népszavazást követően Bagdad követelte a hatósági jogok átadását.

A külföldre irányuló légi közlekedés tilalma óta a Kurdisztánból külföldre menő és az oda tartó járatok ugyan Bagdadon keresztül haladtak, de a külföldieknek nem kellett a központi kormányhoz vízumért folyamodni kurdisztáni látogatásukhoz, amit viszont most már meg kell tenniük.

A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és más, kurdok lakta területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban – Iránnal és Törökországgal karöltve – gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került területeket, köztük az olajban gazdag Kirkuk tartományt.

Orientalista.hu – MTI, Magyar Idők

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑