Cadmus fordítás Cadmus

Bagdad szerint a kurd hatóságok provokálják Irakot

2017. 10. 03.

Az iraki kormány hétfőn felszólította a kurd hatóságokat, hogy “hagyjon fel a provokációkkal” az Iszlám Állam által 2014-ben megszállt, Bagdad által visszakövetelt területeken.

“Az autonóm kurdisztáni régiónak be kell fejeznie a konfliktus kiszélesítését és a provokációkat a vitatott területek általa megszállva tartott szektoraiban” – jelentette ki közleményében Haider al-Abádi iraki kormányfő szóvivője. Szaad el-Hadíszi az AFP francia hírügynökség kérdésére kifejtette, hogy “a Dijála, Szalaheddín, Ninive és Kirkuk kormányzóságokban lévő vitatott övezetek a szövetségi kormány fennhatósága alá tartoznak”.

“Valamennyi közigazgatási szerv és szolgáltatás jog szerint a szövetségi kormány fennhatósága alatt kell, hogy álljon, de 2014. június 10. óta a kormány fennhatósága az Iszlám Állam (terrorszervezet) támadása miatt megszakadt, és a helyzetet kihasználva a kurd erők megerősítették a jelenlétüket a térségben” – hangoztatta a szóvivő.”A kurdisztáni autonóm kormány most azt közölte, hogy nem vonja ki az erőit a térségekből, ahová előrenyomult, és ez ellentétes az alkotmánnyal” – így a szóvivő.

A szóvivő szerint Ninive tartományban a kurd erők csapatmozgásainak ideiglenesnek kellene lennie, de folytatódnak. “Ezeket a csapatmozgásokat be kell fejezni, mert provokációk” – mondta Hadíszi.
Az Iszlám Állam elleni moszuli hadműveletben a pesmergák Ninive tartomány belsejéig nyomultak előre. Moszult “hivatalosan” július 10-én szabadították fel az dzsihadista megszállás alól.

A bagdadi és az erbíli vezetés között nagy a feszültség a Maszúd Barzáni kurd elnök kezdeményezte szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazás óta.

A vitatott szektorok jelentős területet képeznek a szíriai és az iráni határ között kelet-nyugati irányban 650 kilométerre terjedve ki, észak-déli irányban 50-100 kilométer szélességben.

Hadíszi ragaszkodott ahhoz, hogy “semmisnek kell nyilvánítani a referendum eredményét, amely ellentétes az alkotmánnyal, és komoly párbeszédbe kell kezdeni Irak egységének megerősítése érdekében”.

Az kínai Hszinhua és a francia AFP hírügynökségek arról sámoltak be, hogy a bagdadi kormánnyal szoros kapcsolatot ápoló Irán hadgyakorlatot kezdett a szomszédos Kurdisztán határa mellett. A iráni hadsereghez (amely számos katonai egységet vonultatott fel) iraki alakulatok is csatlakoztak a manővereknek helyt adó határ menti, nyugat-iráni területen.

Az AFP-nek egy kurd vámügyi tisztviselő elmondta, helyi idő szerint délelőtt tizenegy órakor kezdődött a páncélosokat és szárazföldi erőket felvonultató gyakorlatozás a kurdisztáni határtól mintegy 250 méterre.

A népszavazás nyomán nemcsak Irán, de Törökország is hadgyakorlatokat kezdett Kurdisztánnal közös határaikon. Mindkét országban jelentős számú kurd kisebbség él.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑