Cadmus fordítás Cadmus

Banglades: 300 ezer menekült rohingja szorul szállásra

Több mint 300 ezer mianmari rohingja menekültnek nincs hol laknia Bangladesben, és nagy szükségük lenne ideiglenes szálláshelyekre – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden.

Több tízezer rohingjának egyáltalán nincs fedél a feje felett. Ők a szabad ég alatt táboroznak, kitéve a monszunt kísérő szeleknek és esőzéseknek. ”Azonnal el kell szállásolnunk őket” – mondta Mohammed Abdiker, az IOM válságkezelési igazgatója egy genfi sajtótájékoztatón. A brit nemzetközi fejlesztési minisztérium a múlt héten 20 ezer takarót, 10 500 matracot és 10 ezer vízhatlan ponyvát küldött Bangladesbe – fűzte hozzá a szervezet.

Banglades körülbelül 507 ezer muszlim vallású rohingját fogadott be augusztus 25-e óta az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR) és az IOM becslései szerint. A konfliktus kezdete előtt mintegy kétszer ennyi rohingja élt Mianmarban. A kisebbség tagjainak többsége a nyugat-mianmari Arakán államból menekült el a hadsereg tisztogató műveletei elől. A mianmari katonaság rohingja szélsőségesek összehangolt támadásaira válaszolt.

Az emberáradatot egyelőre nem sikerült megfékezni, továbbra is naponta ezrek lépik át a határt – tette hozzá Joel Millman, az IOM szóvivője. A buddhista többségű Mianmarban a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik a muszlim rohingjákat, és nem hajlandók állampolgárságot adni nekik.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑