Cadmus fordítás Cadmus

Banglades nem kezdi meg a rohingják hazatelepítését

A bangladesi hatóságok a tervekkel ellentétben mégsem kezdték meg csütörtökön a rohingja menekültek visszatelepítését a szomszédos Mianmarba, mert nem találtak önként jelentkezőket, akik hazatérnének – a rohingják visszatelepítéséért felelős bangladesi kormánybiztos az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a menekültek jelenleg nem akarnak hazatérni, a hatóságok pedig nem kényszeríthetik őket erre.

Abul Kalam ugyanakkor hozzátette: a továbbiakban azon lesz, hogy meggyőzze őket a hazatérésről. „Meglátogatom a táborokat, ahol beszélni fogok a menekültekkel. Csak a beleegyezésükkel visszük őket a tranzitközpontokba” – jelentette ki Kalam újságírók előtt csütörtök reggel. Az áttelepítés helyi idő szerint délután indult volna. A déli fekvésű Cox’s Bazar körzet egyik tisztségviselője arról számolt be hírügynökségeknek, hogy a bangladesi hatóságok öt buszt, két teherautót és egy furgont készítettek elő az uncsiprangi menekülttáborban, hogy azokkal vigyék a visszatérni vágyókat a gumdumi határátkelőhöz. Az illetékes szerint az embereknek három napra való ellátmányt is előkészítettek.

A menekültügyi kormánybiztosság dolgozói hangosbeszélőkkel szólították fel a menekülteket, hogy jelentkezzenek, ha vissza akarnak térni. „Délig nem kaptunk választ” – mondta az egyik illetékes. Az uncsiprangi menekülttáborban hozzávetőleg ezren tiltakoztak a bangladesi hatóságok visszatelepítési tervei ellen. „Nem megyünk, míg nem lehetünk biztosak abban, hogy biztonságban leszünk Arakánban. Nem akarjuk, hogy ismét üldözzenek minket. Ott meg fognak ölni minket” – húzta alá egy menekült a dakkai Bangla Tribune nevű hírportálnak nyilatkozva.

Banglades csaknem egymillió rohingja muszlimot fogadott be a szomszédos – buddhista többségű – Mianmar Arakán államából, miután 2017-ben a mianmari hadsereg tisztogató akcióba kezdett, azt követően, hogy rohingja fegyveresek mianmari biztonsági állások ellen intéztek összehangolt támadást. A hadsereg műveletét az ENSZ és jogvédő csoportok etnikai tisztogatásnak minősítették. A bangladesi hatóságok szerdán bejelentették, hogy készek visszaküldeni 2200 rohingját Mianmarba, ahonnan tavaly elmenekültek. A világszervezet közvetítésével Mianmar és Banglades között létrejött egyezség értelmében a visszatelepülésnek teljesen önkéntesnek kell lennie. Az ENSZ különböző szervei újfent figyelmeztettek: a helyzet jelenleg nem elég biztonságos a rohingják hazatéréséhez.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑