Cadmus fordítás Cadmus

Bankot rabolt, hogy pénzéhez jusson egy libanoni boltos

2022. 01. 31.

A libanoni férfi hozzá akart férni a megtakarításaihoz, ezért túszul ejtette a bankfiókja személyzetét, és azzal fenyegetőzött, felgyújtja magát – írta meg a 24.hu.

Kilenc libanoni banki alkalmazottat ejtett túszul egy dühös férfi, aki 16 millió forintnak megfelelő pénzt szeretett volna kivenni a bankszámlájáról a múlt héten, de nem hagyták neki, mert a valutaválsággal küzdő országban jelenleg korlátozzák a bankokból egyszerre kivehető készpénz maximumát, ez az összeg pedig jelentősen meghaladta a limitet.

A Vice azt írja, a 37 éves Abdullah al-Saiit azzal vádolják, hogy fegyverrel és gránáttal hadonászva berontott egy Bekaa-völgyi bankfiókba, majd miután közölték vele, hogy nem veheti fel a pénzt a megtakarítási számlájáról, benzinnel locsolta le a saját testét, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát.

A helyi média beszámolói alapján a túszejtés áldozatai, a megrémült banki alkalmazottak végül hagyták, hogy több pénzt vegyen ki, mint amennyi a megengedett, amire a férfinak a kávézója működtetéséhet volt szüksége.

Saiit sokan „hősként” üdvözölték a Libanonban, ahol 2019 októbere óta az emberek csak korlátozott mennyiségű készpénzt vehetnek ki a saját bankszámlájukról.

Az intézkedést a helyi hatóságok azért vezették be, hogy elkerüljék a bankok megrohamozását, miután az ország pénzneme – a libanoni líra – leértékelődött. A bejelentést követő gazdasági összeomlás hatására a líra az elmúlt 2 év alatt 95 százalékkal értékelődött le.

A gazdasági helyzet miatt a szegénységi ráta is megnőtt: az ENSZ 2021-es becslése szerint a libanoniak 78 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

A libanoni ügyészség felszólította a helyi hatóságokat Saii szülőfalujában, Kefrayában, hogy adják vissza azt az összeget, amelyet állítólag feleségének adott, aki továbbra is szabadlábon van. A banki szakszervezetek pedig azzal érveltek, hogy Saii tettei veszélyeztetik a bankfiókokban dolgozó embereket országszerte, és azt követelték, hogy a helyi hatóságok a hasonló esetek megelőzése érdekében fokozzák a biztonsági intézkedéseket.

Támogatjuk Abdullah al-Saii-t, mivel szembeszáll az embereket kirabló bankokkal – írta a Betétesek Szakszervezete a Twitteren múlt héten közzétett nyilatkozatában.

A szakszervezet ügyvédje, Dina Abou-zour – aki az akció miatt eljárás alá vont férfi védője is – kérvényezte ügyfele szabadon bocsátását. A jogász az mondta az alArabiya.net nevű portálnak, hogy Saii csak a saját megtakarításait vette fel, és tagadta azokat az állításokat, miszerint ügyfele fegyvert használt volna. Valamint azt állította, az ügyészség megpróbál „példát statuálni” Saiiból, így akadályozva meg az embereket abban, hogy jogosan követeljék a saját pénzüket a bankoktól.

Saii a fogva tartása ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdett a helyi média szerint. A libanoni kormány tárgyalásokat folytat az ország megsegítéséről nemzetközi adományozókkal, de ezek a tárgyalások megrekedtek a libanoni politikai reformok feltételei körüli patthelyzet miatt. A síiták, szunniták és keresztények közötti hatalommegosztó kormányzati rendszer – amelyet azért hoztak létre, hogy az ország valamennyi felekezeti és vallási csoportja képviseltesse magát – korrupcióhoz és nepotizmushoz vezetett, és romokban hagyta a gazdaságot – zárul a Vice híradása.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑