Cadmus fordítás Cadmus

Bankválságtól rettegnek Libanonban

2019. 10. 25.

Hetedik napja zárva tartanak a bankok Libanonban az országon végigsöprő tüntetési hullám miatt, a pénzintézetek vezetői pedig most attól rettegnek, hogy szabályosan megrohanja a lakosság a fiókokat, ha egyszer újra kinyitnak – írja a CNBC.

„A bankok pénze a jegybanknál van, nem pedig bankbetétekben, szóval nincs elég pénzünk, hogy mindenkit kifizessünk, ha az összes pénzüket ki akarják venni. Ez a fő probléma, ezért csökkentenünk kell a pánikot” – mondta a libanoni üzleti szövetség elnöke az amerikai hírcsatornának.

A bankroham a szakemberek szerint a dollárt is az egekbe kerülheti a libanoni fonthoz képest.

„Sosem fordult még elő olyan, hogy a bankok zárva tartottak volna békeidőben. Ez a likviditási aggályok testamentuma, főleg most, hogy a jegybankra egyre több fiskális feladatot hárítanak” – mondta a hírügynökségnek egy anonim libanoni elemző.

Libanonban egyébként 14 éve nem volt ilyen volumenű tüntetéshullám, az emberek a korrupció, a közművek romlása és a nem túl hatékony kormányzati intézkedések miatt mentek az utcára. Libanon GDP-arányos hitelállománya egyébként 150%, ami a világon az egyik legmagasabb, míg a munkanélküliség 35-40% között mozog.

Portfolio.hu

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑