Cadmus fordítás Cadmus

Bennett gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyal Bahrein miniszterelnökével és királyával

2022. 02. 15.

 Naftali Bennett izraeli miniszterelnök gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyal Bahrein miniszterelnökével és királyával – jelentette az izraeli média kedden.

Az izraeli himnusz, a Hatikva és az izraeli zászló fogadta Bennettet az ország történelmének első izraeli miniszterelnöki látogatásán Szalman bin Hamad Ál Halifa miniszterelnök és trónörökös hivatalánál, a bahreini királyi palotánál.

Az izraeli kormányfővel négyszemközt tárgyalt, majd munkaebéden látta őt vendégül bahreini hivatali partnere, bin Hamad Ál Halifa. A találkozó végén Ál Halifa kijelentette, hogy Izrael és Bahrein között nem voltak rendben a kapcsolatok, és többet kell tenniük egymás jobb megismerése és az Ábrahám-egyezmények megvalósítása érdekében.

“Minden felelős népnek erőfeszítést kell tennie a béke elérése érdekében. Nem mintha háború lett volna közöttünk, de az országaink közötti kapcsolatok nem voltak kiegyensúlyozottak” – fogalmazott Ál Halifa.

“Úgy gondolom, hogy ha szélesebb, konfliktusmentes Közel-Keletet képzelünk el, amely a kölcsönös tisztelet, a megértés és a biztonság iránti megosztott felelősség elvén alapul, akkor többet kell tennünk azért, hogy jobban megismerjük egymást, és megvalósítsuk az Ábrahám-egyezményeket, amely fontos történelmi eredmény” – tette hozzá. Bennett üdvözölte a trónörökös szavait, és leszögezte: “nagy lehetőségeket látok, nagyszerű dolgokat tudunk együtt véghezvinni”.

A miniszterelnököt szintén fogadja Hamad bin Isza al-Halifa király, és előadást tart majd helyi diákoknak. Előzőleg megbeszélést folytatott a bahreini külügyminiszterrel, az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi, valamint a közlekedési és távközlési miniszterrel is.

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatali közleménye szerint gazdasággal, technológiával és innovációval kapcsolatos partnerségről, különféle közös tervekről, valamint a két ország földrajzi előnyeinek kihasználásáról tárgyaltak, többek közt az Ázsia és Európa közötti áruszállítás javítása érdekében, melyben együttműködhetnek zsidó és muszlim gazdasági vállalkozók és cégtulajdonosok.

Bennett Manamában tanácskozott a helyi kicsiny, mintegy 50 főt számláló zsidó közösség vezetőivel is, akik 1947-tól, Izrael megalakulásától – amikor is zavargások törtek ki és lerombolták zsinagógájukat – zárt ajtók mögött gyakorolták hitüket. Másfél évvel ezelőtt, a két ország kapcsolatainak normalizálását követően, 159 000 dollárért felújították a főváros szívében található épületet.

Az izraeli miniszterelnök találkozott az amerikai ötödik flotta parancsnokával, Bradford Cooper admirálissal is, és méltatta az amerikai és az izraeli hadsereg együttműködését, amely szerinte mindkét ország biztonságához hozzájárul.

Bennett hangsúlyozta, hogy az amerikai ötödik flotta jelenléte jelentős tényezőnek számít a regionális stabilitás megőrzésében a különböző biztonsági fenyegetésekkel szemben, és hogy várakozással tekint az Egyesült Államok regionális szövetségesei közötti fokozott együttműködés elé.

A bahreini Al-Ajjam című újságnak adott interjújában Bennett elmondta, hogy Izraelnek és Bahreinnek komoly biztonsági kihívásokat okoznak Irán azon lépései, amelyek izraeli megítélés szerint aláássák a térség stabilitását.

“Izrael ezt nem fogja megengedni” – hangsúlyozta a kormányfő a szerinte kártékony iráni befolyásra utalva. Bennett hozzátette, hogy szerinte stratégiai hiba lenne a nukleáris megállapodás aláírása Iránnal. Ilyen egyezmény ugyanis, véleménye szerint, lehetővé tenné Teherán számára, hogy “nukleáris képességekkel rendelkezzék, és több százmilliárd dollárt kapjon terrorgépezete erősítésére”.

Bennett személyes látogatása a legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel azóta, hogy a két ország az Egyesült Államok közvetítésével 2020-ban rendezte diplomáciai viszonyát, másodikként az Egyesült Arab Emírségeket követően. Mind a három ország aggodalommal figyeli az iráni nukleáris fejlesztéseket.

Izrael a két évvel ezelőtti megállapodások nyomán fokozta együttműködését a Perzsa(Arab)-öböl menti államokkal. Benjamin Ganz védelmi miniszter például február 2-án Manámában tárgyalt, és közölte, hogy a nemzetközi koalíció keretében izraeli tisztet neveznek ki Bahreinbe.

Az emírségekben van ugyanis az amerikai ötödik flotta főparancsnoksága, illetve meghatározott ügyekben ott működik az amerikai haderő középső parancsnoksága (Centcom) is, amely az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányítja.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑