Cadmus fordítás Cadmus

Benyújtotta lemondását a kuvaiti kormány a parlamenttel kialakult hatalmi harc közepette

2023. 01. 23.

Benyújtotta kabinetje lemondását Ahmad Navaf el-Ahmad Ál Szabáh kuvaiti kormányfő a trónörökösnek a választott parlamenttel kialakult hatalmi harc közepette – jelentette hétfőn a KUNA helyi hírügynökség.

Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös, aki lényegében átvette az emír hivatali teendőit, tavaly nevezte ki Ahmad Navaf el-Ahmad Ál Szabáht a miniszterelnöki tisztségre, előrehozott választásokat írt ki abban a reményben, hogy véget vethet a megbicsaklott pénzügyi reformok körül kialakult vitának.

A feszültségek azonban nemrég ismét felszínre törtek a parlament és a tavaly októberben beiktatott kormányzat között. A képviselők egy adósságelengedési törvényt próbálnak elfogadtatni, amelynek értelmében az állam átvállalná az állampolgárok adósságait, valamint két minisztert akartak volna meghallgatni állítólagos gazdasági szabálytalanságok ügyében.

A miniszterelnök lemondásában a végrehajtó és a törvényhozó hatalom között kialakult viszonyra hivatkozott. Ez már az ötödik kuvaiti kormány, amely benyújtotta lemondását az utóbbi valamivel több mint két évben.

Kuvaitban ugyan nincs többpártrendszer, de a parlament szélesebb jogkörökkel rendelkezik, mint az Arab-öböl legtöbb monarchiájában; törvényeket fogadhat el és vétózhat meg, számon kérheti a minisztereket és bizalmi szavazást tarthat a kormány tagjairól is. A politikai hatalom ugyanakkor ténylegesen az uralkodó ház kezében van, amely kinevezi a kormány tagjait.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑