Cadmus fordítás Cadmus

Berlin, Párizs, Hága, Róma és Kairó is elítélte Törökország szíriai katonai műveletét

Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Egyiptom is elítélte Törökország szerdán megindított szíriai katonai műveletét.

Heiko Maas német külügyminiszter felszólította az ankarai vezetést, hogy hagyjon fel hadműveletével Északkelet-Szíriában. Mint mondta, a kurd területek ellen indított offenzíva további humanitárius katasztrófával és újabb menekülthullámmal fenyeget.

„A leghatározottabb módon elítéljük a török offenzívát Északkelet-Szíriában” – jelentette ki Maas.

Szíriának nyolc év polgárháború után stabilitásra van szüksége, ennek első lépéseként a közeljövőben össze kell hívni a szíriai alkotmányozó bizottságot – hangsúlyozta a német tárcavezető. Törökország azonban tovább destabilizálja a régiót, és megerősíti az Iszlám Állam terrorszervezetet.

„Felszólítjuk Törökországot, hogy vessen véget offenzívájának, és békés módon gondoskodjon biztonsági érdekeiről” – tette hozzá Maas.

„Franciaország a leghatározottabban elítéli a török katonai műveletet” – közölte Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár. Hozzátette, Párizs ez ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi. Kiemelte, hogy Franciaország a nap folyamán európai partnereivel egyeztetett a lehetséges válaszról, így az ENSZ BT összehívásáról is.

Emmanuel Macron francia elnök kedd este Ilham Ahmeddel, a szíriai kurdok egyik vezetőjével egyeztetett, hogy támogatásáról biztosítsa a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezetet. Ilham Ahmed az SDF kurd-arab ernyőszervezet politikai szárnyának, a Szíriai Demokratikus Tanácsnak (SDC) a társelnöke.

Az Elysée-palota szerint Macron azért találkozott a kurd vezetővel, hogy megmutassa, Franciaország az SDF ernyőszervezet oldalán áll, amely kulcsfontosságú partner az Iszlám Állam elleni harcban. Úgy tudni, francia különleges alakulatok is segítik az SDF terrorellenes harcát Északkelet-Szíriában, ahol Törökország most offenzívát indított.

Luigi di Maio olasz külügyminiszter szintén úgy foglalt állást, hogy a török katonai művelet csak súlyosbítja a helyzetet Szíriában, és veszélybe sodorja a dzsihadisták elleni harcban elért eredményeket, amelyekhez Olaszország a terrorellenes koalíció révén járult hozzá.

A holland külügyminisztériumba a nap folyamán bekérették a török nagykövetet a szíriai katonai beavatkozás ügyében. „Hollandia elítéli az északkelet-szíriai török offenzívát. Felszólítjuk Törökországot, hogy ne haladjon tovább azon az úton, amelyen elindult” – hangsúlyozta Stef Blok holland külügyminiszter közleményében.

Egyiptom az Arab Liga rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta az ügyben – közölte a kairói külügyminisztérium. Egyiptom a lehető leghatározottabban elítéli a török agressziót a szíriai területek ellen – áll a tárca állásfoglalásában. Az offenzíva szemtelen és megengedhetetlen támadást jelent egy testvéri arab állam szuverenitása ellen – hangsúlyozta a minisztérium.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑