Cadmus fordítás Cadmus

Betonfallal és fémkerítéssel védik az egyiptomi Sarm-es-Sejk turistáit

2021. 02. 09.

Betonfallal és szögesdrótos fémkerítéssel védik a turistákat az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyen, a Sínai-félsziget déli csücskén – közölték az egyiptomi hatóságok hétfőn.

A hatóságok azt remélik, újraéleszthetik a turizmust az üdülőhely köré a sivatagban felhúzott 36 kilométer hosszú biztonsági fallal.

A városba jelenleg csak négy belépési ponton lehet bejutni, amelyek mindegyikét érzékelőkkel és kamerákkal szerelték fel.

Sarm-es-Sejk mintegy 450 kilométerre található a Sínai-félsziget Földközi-tengeri partvidékétől, ahol a szélsőséges iszlamista lázadók tevékenysége összpontosul.

“Hatalmas a távolság, ehhez jön a nagyfokú biztonság, amelyet a Sínai-félsziget északi részét biztosító második egyiptomi hadsereg és a Sínai-félsziget déli részét biztosító harmadik egyiptomi hadsereg nyújt” – jelentette ki Háled Fuda, a félsziget déli részének kormányzója újságíróknak. Mint mondta, a városba érkezőket biztonsági kamerákkal azonosítják, a járműveket pedig átvizsgálják.

Az ország egyik fő bevételi forrását jelentő turizmus az utóbbi tizenöt évben súlyos csapásokat szenvedett a többi között a több tucat emberéletet követelő 2005-ös sarm-es-sejki pokolgépes merényletek, illetve a Sínai-félszigeten – az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrorcselekménye miatt – lezuhant orosz utasszállító katasztrófája nyomán, amelyben 224 ember vesztette életét.

A félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

Sarm-es-Sejkben tavaly óegyiptomi műkincseket bemutató múzeum nyílt a turisztikai tevékenységek kiterjesztése érdekében. Nemrég egy egyetem is megnyílt, amely Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó nevét viseli.
A koronavírus-járvány előtt a városban több csúcstalálkozót is tartottak Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök részvételével.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑