Cadmus fordítás Cadmus

Biden a feszültség azonnali csökkentését követelte Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésében

2021. 05. 19.

Joe Biden amerikai elnök a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit – közölte a Fehér Ház szerdán.

Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint Biden elmondta Netanjahunak: azt várja, hogy még a nap folyamán számottevően csökkenjen a feszültség.

A szóvivő hozzátette: a két vezető beszélt a gázai helyzetről, arról, hogyan halad Izrael a Hamász palesztin szervezet és más elemek erőforrásainak megsemmisítésével, illetve milyen diplomáciai erőfeszítéseket tettek a térségbeli kormányok és Washington az erőszak megfékezésére.

Ez volt a negyedik telefonbeszélgetés Biden és Netanjahu között az elmúlt néhány napban. Legutóbb hétfőn tárgyaltak, az amerikai elnök akkor jelezte: támogatja a tűzszünetet a palesztinok és az izraeliek között.

Netanjahu szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón kijelentette: az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal. Az izraeli média szerint a miniszterelnök korábban leszögezte: nem szab időkorlátot a konfliktusnak.

Az amerikai elnök eddig visszafogottan nyilatkozott a közel-keleti konfliktus ügyében, és az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban szólítsa fel a feleket az erőszak megfékezésére és egy tűzszüneti megállapodás megkötésére.

Diplomáciai források szerint Washington továbbra sem támogatja az ENSZ erőteljesebb szerepvállalását a konfliktusban, köztük azt a francia határozattervezetet sem, amely az ellenségeskedés beszüntetésére szólítaná fel a feleket.

“Tisztán és egyértelműen megmondtuk, hogy az intenzív diplomáciára összpontosítunk. és nem támogatjuk az olyan tevékenységeket, amelyek szerintünk aláássák a feszültség csökkentésére irányuló erőfeszítéseket” – mondta az Egyesült Államok ENSZ-missziójának egyik szóvivője szerdán.

Az AFP francia hírügynökség értékelése szerint ez azt jelenti, hogy Washington kész megvétózni Franciaország javaslatát a Biztonsági Tanácsban.

A nemzetközi közösség, illetve az amerikai republikánusok és a demokraták is a Biden-kormányzat határozottabb fellépését követelik a feszültségek elsimítása érdekében.

Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑