Cadmus fordítás Cadmus

Bíróság elé állították Rafszandzsáni néhai iráni elnök lányát, sértőnek ítélt kijelentései miatt

2022. 05. 12.

Bíróság elé állították Akbar Hásemi Rafszandzsáni néhai iráni elnök lányát, amiért nyilvánosan bírálta Teheránnak azt a kérését, hogy a Forradalmi Gárda kerüljön le az amerikai feketelistáról, valamint sértő kijelentést tett Mohamed prófétáról – közölte kedden az iráni Igazságügyi Hatóság.

Faezeh Hásemi Rafszandzsáni ellen “bírósági eljárás indult, és berendelik az ügyészségre ebben a két ügyben” – közölte Zábibollah Hodadzsian, a hatóság szóvivője a sajtótájékoztatóján, amelyet a Mizan Online, az igazságszolgáltatás honlapja ismertetett.

Helyi médiajelentések szerint a néhai Rafszandzsáni lánya április közepén “a nemzeti érdekekre nézve károsnak” nevezte Teheránnak azt a kérelmét, hogy vegyék le az iráni Forradalmi Gárdát az Egyesült Államok által a külföldi terrorszervezekről vezetett feketelistáról.

A közösségi hálón megjelent videóban Faezeh Hásemi Rafszandzsáni kijelentette, hogy Hadídzsa, Mohamed próféta (első) felesége “üzletasszony” volt, és az iszlám szerint a “nőknek ugyanúgy joguk van gazdasági tevékenységet végezni, mint a férfiaknak”.

“A próféta később eltékozolta, amit a hitvese keresett” – tette hozzá mosolyogva.

Az IRNA iráni hírügynökség szerint Rafszandzsáni április 23-án bocsánatot kért, mondván, hogy csak “tréfálkozott”, nem akart sértegetni.

Az 59 éves Faezeh Hásemi Rafszandzsáni asszony annak a mérsékeltnek tekintett Akbar Hásemi Rafszandzsáni néhai iráni elnöknek a lánya, aki a Nyugathoz és az Egyesült Államokhoz közeledés híve volt.

A feminista aktivista és volt parlamenti képviselő Faezeh Rafszandzsánit 2012 végén egyszer már őrizetbe vették, és hathavi börtönre ítélték az Iszlám Köztársaság elleni propaganda vádjával.

A nagyhatalmakkal 2015-ben aláírt atomalku újjáélesztéséről folyó bécsi tárgyalásokon Teherán egyik követelése az volt, hogy az amerikaiak vegyék le a Forradalmi Gárdát a külföldi terrorszervezetek listájáról.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑