Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Biztonságban van már három mianmari újságíró, aki Thaiföldre szökött, de ott megbüntették őket

2021. 06. 09.

Biztonságban, egy harmadik országban van már az a három mianmari újságíró, aki Thaiföldre szökött a katonai uralom elől, de ott illegális határátlépés miatt mindhármukat bíróság elé állították és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – közölte kedden munkaadójuk, a Democratic Voice of Burma (DVB) médiaszervezet.

Az újságírókat és két további embert, akiket a thaiföldi hatóságok aktivistáknak neveztek, május 9-én tartóztatták le az északi Csiang Mai tartományban. Május 28-án fejenként 4000 baht (36 ezer forint) pénzbüntetésre és héthavi börtönbüntetésre ítélték őket. A börtönbüntetést egy évre felfüggesztették. Jogvédő és újságíró-szervezetek arra kérték a thai hatóságokat, hogy ne küldjék vissza az elítélteket Mianmarba, mert ott életük veszélybe kerülne.

A thaiföldi kormány viszonylag szívélyes viszonyban van a mianmari katonai vezetéssel, amely február 1-jén erőszakos hatalomátvételt hajtott végre, és azóta minden ellenállást eltipor. Az AP amerikai hírügynökség kedden idézte a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezetet, amely szerint a junta legalább 785 embert ölt meg, csaknem ötezret pedig önkényesen őrizetbe vett.

A junta működési engedélyek visszavonásával és újságírók letartóztatásával megpróbálja elnémítani a független médiumokat.

Aj Csan Naing, a DVB ügyvezető igazgatója és főszerkesztője közölte kedden, hogy mind az öt mianmarit biztonságos harmadik országba juttatták, de azt nem árulta el, hogy hova, és hogy ebben kik segítettek. Az újságírók abból a bizonyos országból hamarosan folytatják a munkájukat – tette hozzá, köszönetet mondva mindenkinek, aki segített az ügyben.

E három újságírón kívül korábban a DVB legalább két másik újságíróját is börtönbüntetésre ítélték, de őket Mianmarban állították bíróság elé a katonai hatóságok, és ténylegesen börtönben vannak.
A DVB mellett négy olyan mianmari sajtóorgánum van, amelynek visszavonták a működési engedélyét, de többségük illegalitásban tovább működik.

Az AAPP úgy tudja, hogy eddig mintegy 90 újságírót tartóztattak le az országban, és több mint felük még most is börtönben van, a kiszabadultak közül pedig 33 elrejtőzött. A bebörtönzöttek között két amerikai állampolgár is van, aki mianmari médiumok számára dolgozott.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑