Cadmus fordítás Cadmus

Bonyolódik a helyzet Aleppotól északra

Helyi források szerint ISIS terrorszervezet folytatja a leszámolást a többi vahhabita terrorszervezettel Mare város körül, ahol az FSA (+Dzsaish Al-Mudzsaheddin) és barátai az Al-Kaidából (Al-Nuszra Front) be vannak kerítve. A várostól délre, keletre és északkeletre lévő falvakat az ISIS terroristák foglalták el az elmúlt napokban. Az FSA és a Nuszra Front (Al-Kaida) fegyvereseit a török vezetés és Szaúd-Arábia látja el utánpótlással.

Mivel Mare várost az ISIS elvágta Azaz határvárostól, ezért onnan most nem jöhet segítség a Mareben bekerített “mérsékelt demokratikus ellenzéki” fegyvereseknek és Al-Kaida/ Nuszra tag barátaiknak. Mare várostól nyugatra már Afrin körzete van, ami kurd lakosságú terület és ott a Népi Védelmi Bizottságok (a YPG) az úr. Ők sem kedvelik a Nuszra/FSA török támogatású “mérsékelt” koalíciót.

13315785_697223077086905_4848682586960536843_n

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kurd milícia Mare várostól keletre és az általuk március eleje óta ural Tal Rifaattól nyugatra elfoglalta Shejkh Isza falut. Ezzel az Egyesült Államok által most már különleges műveleti erőkkel is támogatott kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG, ami a “Szíriai Demokratikus Erők” SDF fegyvereseinek a legnagyobb részét adja!) Közvetlenül is szembe kerültek a török és szaúdi támogatású FSA/Al-Kaida/ Nuszra terroristákkal. Ami pikáns a dologban, hogy az FSA csoportokat korábban az USA is támogatta és fegyverezte!

A kurdok támogatása miatt a török vezetés nagyon megharagudott és a török fegyveres erők határsértései és átlövései folyamatosak az észak-szíriai kurd területekre. A török hadsereg az ISIS/Daesh elleni harc ürügyén is legtöbbször a kurd erőket lövi, annak ellenére, hogy a mainstream médiában naponta hallani “milyen keményen lecsap” a török hadsereg tüzérsége az ISIS-re. Közben a Jarabulus határátkelő környékén, ahol a török határ közvetlenül érintkezik az ISIS által megszállt szíriai területekkel simán zajlik a csempészet és a nyílt áruforgalom az ISIS terrorszervezet és törökországi partnerei között.

Az elkövetkező időszakban a nagyobb összecsapások a Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS terrorszervezet között fognak zajlani Aleppo tartomány északi részén, valamint a kurd ellenőrzésű Afrin körzet is közvetlenül szembesül az ISIS terroristák támadásaival.

Jelenleg a Szíriai Arab Fegyveres Erők és szövetségeseik az Anadan-síkságon (Aleppotól nyugatra) kezdtek nagyobb műveletekbe a török/szaúdi támogatást élvező Al-Kaida/ Nuszra/ FSA terrorszervezetek ellen. Aleppotol délnyugatra Khan Tumanban és Khalidijahban vannak összecsapások az említett terrorszervezetek és hasonló csoportok ellen. A kurd YPG és a Szíriai Arab Hadsereg nem támadják egymást, hadműveleteiket összehangolják.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑