Cadmus fordítás Cadmus

Borrell: az EU 560 millió eurót ajánl fel a szíriai civil lakosság megsegítésére

2021. 03. 31.

Az Európai Unió a tavaly felajánlott összeggel megegyezően idén is 560 millió eurót (mintegy 202 milliárd forint) ajánl fel a szíriai civil lakosság és a mintegy 5,6 milliót kitevő szíriai menekült megsegítésére – jelentette be az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a harcok sújtotta Szíria és a régió jövőjéről – online tartott – ötödik adományozó konferenciát megnyitó beszédében kedden.

Josep Borrell kiemelte: legalább 30 millió embernek van szüksége azonnali humanitárius segítségre Szíriában, illetve a régió országaiba menekültek közül.

Sajnálatát fejezte ki, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök “rezsimje” nem kínál jövőt a szíriaiak számára, és nem járul hozzá a régió stabilitásához. Rámutatott, amíg ez nem változik, Szíria nem válhat az EU vagy a nemzetközi közösség partnerévé.

A szíriai kormánynak meg kell változtatnia politikáját és meg kell szüntetnie az elnyomást, ugyanis – szavai szerint – csak politikai megoldás hozhat stabilitást, és teheti lehetővé Szíria számára, hogy újra egységes, önálló, virágzó és szabad országgá váljon. Az Európai Unió üzenete továbbra is világos: teljes mértékben elkötelezett Szíria és népe iránt – emelte ki az uniós főképviselő.

António Guterres, az ENSZ főtitkára beszédében kiemelte, évről évre több szíriainak van szüksége a nemzetközi adományozók segítségére. Tíz szíriai közül kilenc szegénységben él. A koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzet tovább rontotta úgy a helyben maradtak, mint a szomszédos országokba menekültek helyzetét. Az elmúlt tíz év során szírek millió halált, pusztulást, kényszerű kitelepítést és nélkülözést szenvedtek el.

A helyzet nem javul, éppen ellenkezőleg – figyelmeztetett. Százezrek veszették el munkájukat, az alapvető élelmiszerek beszerzése is gondot okoz az országban. A szíriaiak többsége elvesztette a reményt, hogy saját hazájában boldogulhat – mondta.

“A térség stabilitását fenyegető szíriai háború befejezésére irányuló törekvések támogatása kollektív felelősségünk” – tette hozzá a főtitkár.

A Szíria és a régió megsegítésére szervezett ötödik brüsszeli adományozókonferencián idén csaknem hatvan ország vesz részt. Az online rendezvényt követően Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a koresti órákban tervezett sajtótájékoztató kertében jelenti be a nemzetközi közösség által idén felajánlott összeget.

Nemzetközi adományozók tavaly 6,9 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére, az EU és az ENSZ által szervezett júliusban tartott Szíriát és a régiót támogató negyedik videokonferencia keretében.

A tíz éve tartó szíriai konfliktusban több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint legkevesebb 4 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 12 milliónak, a lakosság mintegy 60 százalékának nincs mit ennie.

A szíriai lakosság legalább fele munkanélküli. A szíriai hadsereg az ország területének kétharmadát felszabadította az iszlamisták uralma alól, ennek ellenére a damaszkuszi vezetés nemzetközileg elszigetelt, és a helyzetet tovább súlyosbítják az ellene elrendelt amerikai és az uniós szankciók.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑