Borrell: Az iráni atomegyezmény jelentősége ma nagyobb, mint valaha

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi egyezmény jelentősége a jelenlegi, nemzetközileg feszült helyzetben nagyobb, mint valaha volt, és a megállapodásnak nincs alternatívája – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Borrell azután foglalt állást az ügyben, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország kedden hivatalosan is elindította az úgynevezett vitarendezési eljárást, arra hivatkozva, hogy Irán május óta fokozatosan csökkenti a megállapodás keretében vállalt kötelezettségeit. A mechanizmus beindítása az ENSZ korábbi határozataiban elrendelt büntetőintézkedések ismételt hatályba lépéséhez vezethet.

Az uniós főképviselő lesz a mechanizmus keretében lefolytatandó eljárás koordinátora, és a jelen lévő újságíróknak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy ebben a megbízatásában az egy évtizedes kemény munkával létrejött egyezmény megmentését szeretné elérni, nem pedig annak elsüllyesztését.

„A vitarendezési eljárás intenzív és jóhiszemű erőfeszítéseket igényel minden érintett fél részéről. Koordinátorként azt várom el, hogy az atomegyezmény minden résztvevője ebben a szellemben törekedjék az együttműködésre. Fontos az építő jellegű párbeszéd a vita rendezésében” – mondta.

Nyilatkozatában Borrell hozzátette azt is, hogy a vitarendezési mechanizmus célja nem a szankciók újbóli bevezetése, hanem az egyezményben leírtak végrehajtásával kapcsolatos kérdésekre választ találni.

Az atomalku vitarendezési mechanizmusa szerint a vita tárgyát a megállapodásban részes országok és az EU képviselőiből álló Közös Bizottság elé terjesztik, és ha ez a testület nem tud dűlőre jutni az ügyben, a kérdés végső döntésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerül.

Josep Borrell az iraki és iráni helyzetről tartott európai parlamenti vitában nyomatékosította az egyezség fontosságát, és elmondta, hogy véleménye szerint a többoldalú megállapodásnak köszönhető az, hogy Iránnak nincs atomfegyvere.

Az unió vezető diplomatája az iraki helyzettel kapcsolatban kijelentette: az iraki erőszakhullámot le kell állítani és az EU minden diplomáciai erőfeszítésével azon kell lenni, hogy politikai megoldás szülessen a válság enyhítésére.

Hozzátette, hogy talán elhárult a feszültség további növekedésének a veszélye, de az óvatosság és a visszafogottság minden politikai féltől egyaránt elvárt. „Az Iszlám Állam ellen elért sikereink ellenére nem szabad elfelejteni, hogy a szélsőséges erők újjáéledhetnek, ami egyenlő lenne a katasztrófával” – figyelmeztetett Borrell.

A főképviselő végezetül sürgette az iraki reformok végrehajtását, hangsúlyozva, hogy az ügyvivő kormány helyébe végleges kormány kell, és fel kell lépni a korrupció ellen.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑