Börtönbüntetésre ítéltek egy török ellenzéki képviselőt

A délkelet-törökországi Batman városának bírósága szerdán két és féléves börtönbüntetésre ítélte Besime Koncát, az ellenzéki kurdbarát Népi Demokrata Párt (HDP) parlamenti képviselőjét terrorpropaganda állítólagos terjesztése miatt – közölte Bermali Demirdögen, a HDP szóvivője.

A DHA török hírügynökség szerint Konca ellen azért emeltek vádat, mert részt vett a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik harcosának a temetésén és ott beszédet is mondott.

A képviselőnő ellen hétfőn adtak ki letartóztatási parancsot, alig négy héttel azt követően, hogy szabadon engedték a vizsgálati fogságból.

Konca a délkelet-törökországi Siirt tartomány képviselője az ankarai törvényhozásban. Amennyiben a szerdai ítélet jogerőre emelkedik, úgy elvesztheti képviselői mandátumát.

Februárban és május elején Figen Yüksekdag, a HDP társelnöke és Nursel Aydogan volt képviselők vesztették el ilyen módon mandátumukat.

A HDP szerint Koncával együtt a Népi Demokrata Párt tíz képviselőjét tartják vizsgálati fogságban a hatóságok, köztük a párt két társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdagot.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑