Cadmus fordítás Cadmus

Botrány egy miniszoknya miatt

2017. 07. 19.

Akár le is tartóztathatják azt a szaúdi nőt, aki közzétette ezt a felvételt a hétvégén. A videón a Szaúd-Arábiában ismert blogger miniszoknyát és haspólót viselve sétál egy történelmi faluban, Ashayqerben. A konzervatív királyságban a nőknek szigorúan tilos lenge ruhadarabokat viselniük, így a Kholoud nevű celebritás nagy felzúdulást okozott a közösségi médián.

A Snapchat-en a hétvégén közzétett videó teljesen szembemegy a sivatagi királyság konzervatív értékrendjével. Szaúd-Arábia híres nőket diszkrimináló törvényeiről. Az uralkodó család az iszlám szigorú, ősi vahabita formáját igyekszik fenntartani. Ez egyebek közt azt is előírja, hogy a nőknek nem szabad vezetniük, idegen férfiakkal érintkezniük és hosszú, bő, alakjukat elrejtő ruhákba kell öltözniük, a hajukat pedig el kell takarniuk.

Vannak olyan felhasználók, akik Ashayqer #اشيقر hashtag-gel arra kérik a hatóságokat, hogy tartóztassák le őt, mondván: Kholoud nem tiszteli az ország törvényeit, és csak provokálni akar. Mások azonban védelmükbe vették, mert szerintük bátran cselekedett, és nem ez az ország legnagyobb gondja.

A tiltás ellen már több kampány is indult, ezek során több nőt le is tartóztattak, akiket a közösségi médiára feltöltött videók alapján azonosítani tudtak. Többen azzal védték meg a lányt, hogy amikor Donald Trump májusban, Szaúd-Arábiában járt, sem a felesége, Melania, sem a lánya, Ivanka nem öltött magára sem abaját, sem fejkendőt. Pedig a királyságban külföldiekre nézve is kötelező ez. Mások azt írják, hogy ha a lány külföldi lenne, csak a szépségére tennének megjegyzéseket. De miután szaúdi, sokan rendőrért kiáltanak.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑