2018. 01. 30.

Botrány lett a knesszetben az afrikai menekültek kitoloncolásából

Öt képviselőt rendészekkel vezettek ki az izraeli parlament bizottsági üléséről, miután botrányba fulladt az afrikai menekültek kitoloncolásáról szóló vita, írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

A knesszet belügyi bizottságában Arije Deri belügyminisztert hallgatták meg arról a tervről, miszerint alaposan felgyorsítanák az eritreai és szudáni menedékkérők kitoloncolását: márciustól

HAVONTA LEGALÁBB 600, EGY ÉV ALATT PEDIG 7200 MENEDÉKKÉRŐT TELEPÍTENÉNEK ÁT RUANDÁBA, AMI ANYAGI ELLENSZOLGÁLTATÁS FEJÉBEN BEFOGADNÁ ŐKET.

A terv miatt hatalmas a társadalmi felháborodás: több ezer orvos, író, tanár, szociális munkás, intézményvezető, holokauszt túlélő, és az El Al légitársaság pilótái emelték fel a hangjukat – utóbbiak közölték, nem hajlandóak Afrikába szállítani a kitoloncolt menedékkérőket.

A belügyminiszter a bekiabálások és a képviselők kivezetése után nem tért vissza az ülésre. Azon a kormányt Slomo Mór-Joszef, a népességnyilvántartó és bevándorlási belügyi osztály vezetője képviselte, a kritikákra azt válaszolta,

senkit sem a halálba, hanem egy biztonságos országba küldünk.

Majd arról beszélt, hogy csak a fiatal, egyedülálló férfiakat telepítik vissza Afrikába, a családokat és gyermekeseket nem. Mór-Jozsef a maradók majdani izraeli státuszáról nem nyilatkozott.

A hatóságok adatai szerint jelenleg mintegy harmincnégyezer afrikai menedékkérő tartózkodik Izraelben. Zömében Eritreából és Szudánból érkeztek, s az egyiptomi határon felhúzott kerítésrendszer kiépítése, 2013 előtt jutottak be illegálisan az országba. Többnyire tel-avivi vendéglőkben és szállodákban végeznek kétkezi munkát.

Orientalista.hu – Index, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑