Botrányos kampányt indított Törökország elnöke

Hatalmas vihart kavart Új-Zélandon és Ausztráliában az a hír, hogy Recep ­Tayyip Erdogan török elnök kampánykörútján a tragikus, ötven életet ­követelő christchurchi terrortámadással igyekezett feltüzelni az érzelmeket. Az elnök megszólalásaiban nemcsak idézte az ausztrál merénylő muszlimellenes „kiáltványának” szövegét, hanem a gyilkosság felvételeiből is részleteket vetített. Emellett a halálbüntetés visszaállítására szólította fel Wellingtont, és kijelentette, ha Új-Zéland kudarcot vall a christchurchi terrortámadás elkövetőjének megbüntetésében, Törökország megtalálja majd ennek módját. ­

Winston Peters új-zélandi külügyminiszter elítélte ezt a kampányfogást, és jelezte, Törökországba utazik, hogy személyesen tisztázza a török elnök ­christchurchi mészárlással kapcsolatos nyilatkozatait. A The Jakarta Post indonéz lap weboldala egyébként arról ír, Peters az 57 államot magába foglaló Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) miniszteri szintű találkozóján fog részt venni, amelynek a hét végén ad otthon Isztambul.

Erdogan nem csak ezzel kavarta fel az indulatokat: kampánykörútján bírálta Ausztráliát és Új-Zélandot azért, mert az első világháború idején katonákat küldött a Gallipoli-félszigethez, hogy az antant oldalán segítse az ostromot. A sikertelen brit–francia offenzíva több mint félmillió ember életébe került, ausztrál és új-zélandi állampolgárok ezrei a mai napig minden áprilisban a félszigetre utaznak, hogy megemlékezzenek az áldozataik­ról, emlékeztetett a Magyar Távirati Iroda. Erdogan most – hírügynökségek szerint – megfenyegette az utazni tervezőket, hogy amennyiben nem békével érkeznek, nagyapáikhoz hason­lóan a koporsókban küldik őket haza.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerdán Christchurchben felszólította Erdogant, vonja vissza azt a kijelentését, amelyben iszlámellenességgel vádolja az első világháborúban, Gallipoli ostrománál elesett új-zélandi és ausztrál katonákat. Az ausztrál vezetés pedig bekérette hivatalába Korhan Karakoc török nagykövetet, és felszólította a török állami televíziókat, hogy ne sugározzák tovább a mészárlás felvételeit. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök hangsúlyozta azt is, az ausztrál állampolgárok gondolják újra a Törökországba irányuló utazási terveiket.

Törökországban március 31-én tartanak helyhatósági választásokat, és Erdogan kormányzó pártja több nagyvárost, köztük Ankarát is elveszítheti.

Magyar Nemzet – Zetelaki Réka

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑