Cadmus fordítás Cadmus

Brit bankon keresztül pénzelik a Muszlim Testvériség szélsőségeseit

A katari kézben lévő, Nagy-Britanniában működő Al Rayan nevű bankról kiderült, hogy gyanús szervezeteket támogat. Emiatt a bank ügyfelei jártak leginkább pórul, ugyanis többüknek befagyasztották a számláját, így nem kezdeményezhetnek utalásokat és nem férhetnek hozzá a pénzükhöz.

Az ügyet felgöngyölítő The Times szerint a bank ügyfelei között több olyan szervezet is van, melyet betiltottak az Egyesült Államokban, mivel radikális muszlim hitszónokokat és szervezeteket támogattak. A hatóságok egy olyan számlát vizsgálnak leginkább, mely az egyiptomi eredetű szélsőséges iszlamista mozgalomhoz, a Muszlim Testvériséghez köthető.

Az Al Rayan Bank korábbi igazgatója, egy bizonyos Sultan Choudhury többször címlapokra került Nagy-Britanniában, ugyanis mindig kiállt azon véleménye mellett, hogy a nők nemi szerveinek a megcsonkítása egy szükséges eljárás, továbbá támogatja a gyerekházasságot, valamint pártolja a házasságtörés és a hitelhagyás miatti halálbüntetést – írja a 888.hu brit forrásokra hivatkozva.

A katariakhoz köthető Al Rayan Nagy-Britannia legrégebbi és legnagyobb iszlám bankja, melynek központja a felerészben bevándorlók lakta Birminghamben van.

Összesen 85 ezer ügyfelük van a szigetországban, akik akár az elnyomó iszlám jogrendszer, a saría alapján konfigurált banki szolgáltatásokat és számlavezetést is kérhetnek.

A bank egyik igazgatója az az Adel Mustafawi, aki a katari pénzből kitömött focicsapat, a Paris Saint-Germain elnökhelyettese.

Sir John Jenkins korábban több közel-keleti országnak volt a brit nagykövete, most az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy Katar rendszeresen és szisztematikusan támogatja a radikális iszlamista szervezeteket akár Nagy-Britannián belül is.

Emlékezetes, a terrorszervezetek támogatása (akkor az Iszlám Állam finanszírozása) miatt vonta két éve gazdasági blokád alá Katart Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom.

Az abszolút monarchiaként működő Katar leginkább arról ismert Európában, hogy több futballklubot is megvásárolt, valamint
gyanús körülmények között nyerték meg a 2022-es focivébé szervezési jogát.
Londonban több luxusszálloda, a Shard nevű felhőkarcoló és a Harrods bevásárlóközpont is katari kézben van.

A katari állam, pontosabban az azt vezető emír tulajdonában van az Al Jazeera hírportál, ami segítésével jelentős befolyásra tett szert világszerte az olajban gazdag kisállam.

Origo.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑