Cadmus fordítás Cadmus

Bundeswehr fél évig folytatja terrorellenes légi műveletét Szíriában és Irakban

2019. 10. 25.

A német hadsereg (Bundeswehr) 2020. március 31-ig folytatja a légi utántöltő misszióját és a Tornado harci gépekkel végzett felderítő repüléseit, amelyeket Jordániából végez az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció tagjaként Szíriában és Irakban.

A német szövetségi parlament (Bundestag) döntött erről csütörtökön. A határozatot 343 képviselő támogatta 274 ellenében 3 tartózkodás mellett.
A német törvényhozás ugyanakkor egy évvel meghosszabbította a Bundeswehr iraki kiképző misszióját.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezető politikusai először elzárkóztak attól, hogy még fél évvel meghosszabbítsák a Tornadók bevetését, s egy korábbi parlamenti határozatra hivatkozva azt követelték, hogy még az idén érjen véget a misszió.

A dpa német hírügynökség szerint a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó szociáldemokraták csak hosszas egyeztetéseket követően egyeztek bele a hosszabbításba.

Németország négy éve vesz részt a nemzetközi terrorellenes koalícióban, amelynek mintegy nyolcvan ország tagja. A német repülőgépek biztosítják Szíriában a szövetség számára a taktikai légifelderítés csaknem száz százalékát. Tevékenységük az Iszlám Állam rejtekhelyeinek megtalálását szolgálja.

Német szárazföldi csapatok jelenleg csak Irakban vannak, ahol a helyi fegyveresek kiképzését és felkészítését segítik.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑