Cadmus fordítás Cadmus

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság az ukrán hadvezetés ellen Mariupol ügyében

2022. 12. 30.

Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és az ukrán hadvezetés több más tagja ellen azon a címen, hogy Mariupolban tiltott harci eszközöket és módszereket alkalmaztak – közölte pénteken a hatóság sajtószolgálata.

Az ukrán hadsereg által az azovi-tengeri kikötővárosban elkövetett bűncselekmények kivizsgálására létrehozott törzs pénteki ülésén elhangzott, hogy Mariupol teljes átvizsgálása eredményeképpen több mint háromezer civil holttestére bukkantak, a városnak okozott kár pedig a becslések szerint 176 milliárd rubel (mintegy 925 milliárd forint).

“Mivel a civileknek állt módjukban elhagyni a várost, és élelem után kutatva jártak, élő céltábláivá váltak az ukrán büntetőosztagosoknak, akik különböző típusú fegyverekkel gyilkoltak. Csak 2022 áprilisában 51 civil holttestét találták meg az ukrán csapatok által elhagyott állásokban, a város teljes felszabadítása és ellenőrzése után pedig számuk meghaladta a háromezret” – áll az SZK jelentésében.

Az orosz hatóság szerint az ukrán nemzeti gárda szándékosan akadályozta a civilek evakuálását a városból. A vizsgálóbizottság azt állította, hogy a polgári halálesetek kivizsgálásának eredményei szerint az ukrán hadsereg részese volt a lakosok lelövésének. A jelentés javaslatot tett a Mariupolban megölt személyek DNS-adatbázisának létrehozására, amely segítené a nyomozást, és a hozzátartozók is megtudhatnák, mi történt eltűnt szeretteikkel.

Az orosz hatóság szerint az ukrán fegyveres erők jogsértést követtek el azzal, hogy “a várost és annak polgári infrastruktúráját szándékosan katonai célokra használták fel”. Ezzel kapcsolatban az SZK tiltott harci eszközök és módszerek alkalmazása címén büntetőeljárást indított Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Pavljuk altábornagy, műveleti parancsnok, Jurij Szodol altábornagy, a keleti operatív-taktikai hadseregcsoport parancsnoka, Jurij Lebegy altábornagy, az ukrán nemzeti gárda parancsnoka, Denisz Slega ezredes, a gárda 12. műveleti dandárjának parancsnoka és Denisz Prokopenko őrnagy, a gárda 12. dandárjához tartozó Azov önálló különleges egység parancsnoka ellen.

Az SZK közölte, hogy új adatokat kapott a külföldi “zsoldosoknak” az ukrán fegyveres erőkben való részvételéről. A hatóság szerint az ukrán katonákat német oktatók képezték ki épületek ostromára külföldi fegyverek használatával.
Az SZK szerint az Oroszország által elcsatolt Donyecki és Luhanszki Népköztársaság infrastruktúrájában keletkezett kár elérheti a 228 milliárd rubelt (1210 milliárd forintot).

Mariupolban tavasszal, az Ukrajna elleni orosz invázió elején folytak harcok, amelyek következtében az ENSZ becslése szerint a város lakóépületeinek akár 90 százaléka is elpusztult. Az orosz erők nyárra a várost elfoglalták, majd a Donyecki Népköztársaság részeként az Oroszországi Föderációhoz csatolták. Ezt a döntést a nemzetközi közösség és Ukrajna nem ismeri el, utóbbi a várost “ideiglenesen megszállt területnek” tekinti.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑