Cadmus fordítás Cadmus

Bur­ka­sza­bá­lyo­kat ve­zet­nek be a brit is­ko­lák­ban

2018. 02. 20.

Egyre töb­ben kö­ve­te­lik, hogy a brit ok­ta­tási mi­nisz­té­rium ve­zes­sen be ál­ta­lá­nos sza­bá­lyo­kat arra vo­nat­ko­zóan, hogy hol hord­hat­nak a musz­lim di­ák­lá­nyok bur­kát vagy éppen hidzs­á­bot.

Ezúttal Sir Michael Wilshaw szólalt fel az ügyben – a szakértő éveken át vezette az oktatással foglalkozó kormányügynökséget, az Ofstedet. Wilshaw szerint a mindenkori brit kormány attól tart, hogy politikai inkorrektséggel vádolnák őket, ha szabályokat vezetnének be az általános iskolai öltözködéssel kapcsolatban, ehelyett az osztályfőnököket állítják ki a harcvonalba.

Wilshaw azt követően kezdte el sürgetni a kormányt, hogy egy londoni általános iskola tanára támadások kereszttüzébe került, miután a 8 évesnél fiatalabb diákjainak megtiltotta, hogy a hagyományos muszlim ruhákat hordják az osztályteremben. A tanárnő a szülői munkaközösség nyomására döntött a tiltás mellett, de a döntése hatalmas felháborodást váltott ki.

Wilshaw szerint ez az eset is azt mutatja, hogy a kormánynak muszáj lépnie, nem hagyhatja továbbra is ezt a terhet a pedagógusok vállán. Ha szabályoznák ezt a területet, a tanárok nem éreznék magukat sebezhetőnek, elszigeteltnek, hanem lenne mire hivatkozniuk, ha levetetik egy-egy diáklánnyal a hidzsábjukat, burkájukat.

Orientalista.hu – Ripost, Daily Mail

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑