Cadmus fordítás Cadmus

Burgenlandban idén már 4200-szor ütöttek rajta embercsempészeken

2016. 07. 05.

Idén az embercsempészet elleni összehangolt művelet keretében összesen 4200, ebből csak júliusban 84 rajtaütést hajtottak végre az osztrák hatóságok Burgenlandban – olvasható a Die Presse című osztrák lap keddi számában.

A lapban közölt adatok szerint a legtöbb menekült Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkezik Ausztriába.

A cikk felsorolása szerint az embercsempészet elleni szigorított ellenőrző akció miatt kilenc burgenlandi határátkelőhelyen lehet számítani további szigorúbb ellenőrzésre. Az újság példaként a magyarországi szakaszon a Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf), a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach), a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreutz ), a Szentpéterfa-Nagysároslak (Moschendorf), a Fertőrákos-Szentmargitbánya (St. Margarethen) átkelőket említette. A Die Presse információi szerint egyéb kisebb átkelőknél is szigorú ellenőrzés várható.

A burgenlandi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint a miklóshalmi átkelőnél az autókat egy sávba terelik, a nagyobb járműveket félreállítják. Ha menekülteket találnak egy járműben, akkor az embereket menekültelosztó központokba viszik. Amennyiben kiderül, hogy máshol már benyújtottak menedékkérelmet, a dublini egyezmény értelmében visszaküldik őket az illetékes országba.

A belügyi tárca szóvivője az oe24 osztrák hírportál jelentése szerint azzal indokolta a szigorúbb ellenőrzést, hogy a burgenlandi határszakaszon megszaporodtak az illegális határátlépők. Az ellenőrzés egyelőre még “alacsony fokozatú”, ugyanolyan méretekben zajlik, mint amikor még a balkáni útvonal szabadon járható volt – mondta Karl Heinz Grundböck.

Tájékoztatása szerint akárcsak Burgenlandban, a tiroli Brenner-hágónál, a karintiai Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel) és Loibl-hágónál (Loiblpass), a stájerországi Spielfeldnél és az alsó-ausztriai Poysdorfnál is lehet bármikor szúrópróbaszerű vizsgálat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑