Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Faso helyreállította diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával

2023. 03. 30.

Burkina Faso helyreállította diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával, és számít a katonai együttműködésre.

Olivia Rouamba, a nyugat-afrikai ország katonai kormányának külügyminisztere a lépést bejelentve úgy fogalmazott, hogy “a döntés példaértékű kétoldalú együttműködést tesz lehetővé több területen”.

A tárcavezető – akit az Anadolu török hírügynökség idézett- utalt rá, hogy az együttműködést elsősorban a katonai felszerelések, a bányászat az egészségügy, a mezőgazdaság és a kutatások területén képzelik el.

A Burkina Fasó-i minisztertanács azt közölte, hogy Csae Hui Csol észak-koreai nagykövet már átnyújtotta megbízólevelét, és a burkinai kormány hivatalosan is jóváhagyta akkreditációját szenegáli székhellyel.

Ouagadougou 2017-ben függesztette fel kapcsolatait Phenjannal az ENSZ BT – Észak-Korea atomfegyver-programjával kapcsolatos – szankciós döntésével összhangban.

Rouamba emlékeztetett rá, hogy a két ország korábban kiváló kapcsolatokat ápolt, és Észak-Korea “kiváltságos partnernek számított az 1983. augusztusi forradalom időszakában”.

A volt francia gyarmaton tavaly október óta kormányzó junta januárban távozásra szólította fel a francia különleges erőket, mondván, hogy saját fegyveres erői elegendők az ország biztonságának szavatolásához. A katonák februárban el is hagyták bázisukat.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑