Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Fasóban a junta visszaállította az alkotmányt

2022. 02. 01.

A Burkina Fasó-i junta hétfőn visszaállította az ország alkotmányát és ígéretet tett az átmeneti kormányzás szerveinek felállítására.

A Hazafias Mozgalom a Védelemért és a Helyreállításért (MPSR, a junta) “biztosítja az állam folyamatosságát az átmeneti kormányzás szerveinek felállításáig” – fogalmaz a 37 cikkből álló “alapokmány”, amelyet Cyprien Kaboré alezredes olvasott fel az állami televízióban.

A dokumentum szerint “az alapokmány megszünteti az alkotmány felfüggesztését”, és ez utóbbit kiegészíti az átmeneti időszak idejére, amíg vissza nem tér az alkotmányos rend. Ez utóbbi pontos időpontját nem jelezték.

“Az MPSR a biztonság-, a gazdaság-, a társadalom- és a fejlesztési politika, valamint az (ország) területi épsége helyreállításának központi döntéshozó és irányadó szerve” – olvasható a szövegben.

Az “alapokmány” ismerteti az MPSR összetételét is. Eszerint a hatalmon lévő junta egy elnökből, két alelnökből és egy bizottsági koordinátorból áll, ez utóbbiak nevét nem közölték. A katonai tanács elnöke Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes. A 28. cikk szerint az MPSR elnöke az államfő és a fegyveres erők főparancsnoka.

A dokumentum szavatolja az igazságszolgáltatás függetlenségét és az ártatlanság vélelmét, valamint az alkotmányban szereplő alapvető szabadságjogokat, mindenekelőtt a szabad mozgás, a szólás- és sajtószabadság jogát.

A hadsereg egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy megbuktatta a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, valamint lezárta az ország határait.

A hatalmat az MPSR és vezetője, Damiba alezredes vette át, aki az ország keleti – dzsihadista támadásoknak leginkább kitett – régiójáért felelős katonai körzet parancsnoka. Kaboré elnököt házi őrizetbe helyezték.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑