Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Fasóban fegyveresek támadtak egy katonai támaszpontra

2021. 10. 05.

Ismeretlen fegyveresek támadtak meg hétfőn egy katonai támaszpontot Burkina Faso északi részén, legalább 14 katona meghalt, heten megsebesültek – jelentette az afrikai ország védelmi minisztériuma.

A bejelentés szerint a támadók fegyvereket, katonai járműveket is zsákmányoltak. A közleményben a tárca részéről terroristatámadásnak nevezték az akciót, és hozzátették, hogy a hadsereg válaszul szárazföldi és légi offenzívát indított, és több terroristával végzett.

Bár a támadás elkövetéséért eddig egyetlen csoport sem jelentkezett, az ország ezen részén több dzsihadista csoport is aktív, egyebek között az Anszár al-Iszlám, valamint a Száhel-övezet legnagyobb dzsihadista szerveződése, az al-Kaidával szövetségben álló Iszlámot és Muzulmánokat Támogató Csoport (GSIM).

Az országban tavaly április óta körülbelül 275 ezren menekültek el otthonaikból az erőszakcselekmények miatt, a burkina fasói kormány adatai szerint pedig az országban jelenleg mintegy 1,4 millió belső menekült él.

A terrortámadásoknak csak idén május eleje és augusztus vége között 500 halálos áldozata volt a hivatalos becslések szerint.

A dzsihadisták rendszeresen hajtanak végre támadásokat a Burkina Fasóval szomszédos országokban is.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑