Cadmus fordítás Cadmus

Cavusoglu: az EU-nak el kell állnia attól a mentalitástól, hogy pénzzel meg tudja oldani a migrációs helyzetet

2021. 09. 02.

Az Európai Uniónak fel kell hagynia azzal a szemlélettel, hogy “egy kis pénzzel” meg tudja oldani a migrációs helyzetet, és Törökország feltartóztatja az illegális bevándorlókat – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Ankarában.

A külügyminiszter holland hivatali kollégájával, Sigrid Kaaggal folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ez a hozzáállás nem működik, ilyen együttműködés nem elképzelhető.

Cavusoglu felszólalásában ismét szorgalmazta a 2016. március 18-án aláírt török-EU migrációs megállapodás megújítását. Jelezte: az új egyezségnek sok témát, köztük az afgán konfliktus okozta migrációs helyzetet is tartalmaznia kell, beleértve az afgánok tisztességes hazaküldésének ügyét, amennyiben országukba visszatér a biztonság és a stabilitás.

A török diplomácia vezetője rámutatott: a 2016-os szerződést azért kell frissíteni, mert az illegális bevándorlás jelentette gond egyre csak nő. Reális megoldást kell kidolgozni – húzta alá egyúttal.

Ankara a közelmúltban többször egyértelművé tette, hogy Törökország már nem bír el további migrációs terhet.
Cavusoglu múlt vasárnap arra is felhívta a figyelmet, hogy az Afganisztánból kiinduló migráció válságos esetben nemcsak a térség országait, hanem Európát is sújtani fogja. Szintén kiemelte, hogy tanulni kell a szíriai polgárháború okozta migrációs válságból.

Törökországban él a legtöbb migráns a világon, mintegy 3,7 millióan – főként szíriaiak – tartózkodnak az ország területén, míg az afgán kolónia a hatóságok becslése szerint nagyjából 300 ezerre tehető.
A kis-ázsiai ország a várható migrációs hullámmal szembeni óvintézkedésként meghosszabbítja és immár a teljes török-iráni határra kiterjeszti a korábban emelt betonfalat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑