Cadmus fordítás Cadmus

Ciprus, Görögország és Málta is aggódik az uniós olajembargó miatt

2022. 05. 07.

Ciprus, Görögország és Málta elvárja, hogy az Európai Unió tekintettel legyen aggodalmaikra az orosz nyersolaj embargójáról szóló javaslat részleteinek kidolgozásánál – közölte pénteken Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök athéni látogatásán.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát az ukrajnai hadművelet nyomán hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig kellene megszüntetni. Több állam már jelezte, hogy felmentést kér ezen szankciós intézkedés alól.

A brüsszeli elképzelés egyben megtiltaná az uniós tagállamokban bejegyzett hajózási vállalatoknak az orosz kőolaj szállítását. Ciprus, Görögország és Málta jelentős hajólogisztikai központokkal rendelkezik, és az unióban nekik van a legnagyobb kereskedelmi flottájuk.

Anasztasziadisz a görög miniszterelnökkel, Kiriákosz Micotákisszal tartott megbeszélését követően újságíróknak nyilatkozva elmondta: „közös álláspontjuk”, hogy figyelembe kell venni Athén, Valletta és Nicosia aggályait a szankciókat érintő meghatározott ügyekben.

„Mindketten világosan megmondtuk. Ellenezzük az orosz inváziót, és természetesen támogatjuk a szankciókat. De ezeknek célzott szankcióknak kell lenniük, nem pedig olyanoknak, amelyek szelektíven egyes tagállamok érdekeit szolgálják másokéval szemben” – fogalmazott a ciprusi elnök.

Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter pénteken a helyi közszolgálati televízió műsorában kijelentette, hogy Ciprus nem engedheti meg kulcsfontosságú iparágainak összeomlását a szankciók miatt.

„Kulcsfontosságú iparágaink a turizmus, a tengeri szállítmányozás és a szolgáltatások” – mondta a külügyi tárcavezető, hozzátéve, ha ezek bármelyike veszélybe kerül, magával ránthatja a sziget gazdaságát.

Kaszulidesz hangsúlyozta: nem szabad olyan büntetőintézkedéseket hozni, amelyek sokkal nagyobb kárt okoznak az uniós tagállamoknak, mint Oroszországnak. A ciprusi diplomácia vezetője egyben egy új európai biztonsági struktúra kiépítését szorgalmazta az ukrajnai konfliktust követően, tekintettel arra, hogy az eddigit lerombolták.

A görög kormány egyik tisztségviselője időközben közölte, hogy a büntetőintézkedések kidolgozásáról még folynak az egyeztetések Brüsszelben, és Athén tiszteletben fog tartani bármely közös döntést.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett, módosított javaslata – a görög, a máltai és a ciprusi aggályok eloszlatása érdekében – már három hónapos átmeneti időt biztosítana az eddig egy hónap helyett, mielőtt életbe léptetné az orosz olaj tengeri szállítására vonatkozó uniós tilalmat.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑