Cadmus fordítás Cadmus

Ciprus segítséget kért az EU-tól a keleti partjainál elterülő hatalmas olajszőnyeg miatt

2021. 09. 02.

 Ciprus szerdán segítséget kért az Európai Uniótól a sziget keleti partjainál elterülő hatalmas olajszőnyeg miatt.

Az Európai Bizottság (EB) egyik szóvivője a nap folyamán közölte, a brüsszeli hatóság felajánlotta, hogy egy különleges, olajszennyeződések eltávolítására épített hajóval segítik a munkálatokat. Az EB emellett együttműködést javasolt az érintett országoknak a barcelónai megállapodás keretében, amely a Földközi-tenger védelméről rendelkezik.

Kedden a sziget hatóságai közölték, félő , hogy a szennyezés órákon belül elérheti a sziget északkeleti partjait a Karpaszia (törökül: Dipkarpaz) földnyelvnél. Kosztasz Kadisz ciprusi környezetvédelmi miniszter szerint az olaj nagyjából egy héttel korábban szivárgott ki egy szíriai elektromos erőműből a tengerbe.

Ugyanakkor egy geopolitikai probléma is megnehezíti az olajszőnyeg felszámolását. Ciprus ugyanis az 1974-es török invázió óta megosztott sziget. Északon a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársasággal, délen pedig a túlnyomó részben görög ciprióták lakta Ciprusi Köztársasággal.

A Karpaszia-földnyelv a török ciprióták területén található.

Fuat Oktay török alelnök az állami Anadolu hírügynökségnek kedden elmondta, hogy nincs ok aggodalomra, minden szükséges eszközt Észak-Ciprus rendelkezésére bocsájtanak.

Ebből következően egyelőre nem tudni, hogy az észak-ciprusi vezetés élni fog-e a felajánlott segítséggel. A Ciprusi Köztársaság és az Észak-ciprusi Török Köztársaság között minimális az együttműködés, az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalások sorra zátonyra futottak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑