Cadmus fordítás Cadmus

Ciprusi miniszter: az elutasított menedékkérők hazatelepítése kulcsfontosságú

2022. 02. 10.

Az elutasított menedékkérők hazatelepítése kulcsfontosságú a túlzsúfoltság és az erőszak csökkentése szempontjából a ciprusi befogadóközpontokban – jelentette ki szerdán Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter a CyBC állami rádió műsorában.

Núrisz elmondta, hogy a főváros, Nicosia határában található Purnara menekülttáborban 35-en könnyebb sérüléseket szereztek fiatal migránsok két rivális csoportjának összeszólalkozása nyomán.

A belügyminiszter szerint a nigériai és kongói fiatalok “egy teljesen jelentéktelen okból” estek egymásnak a létesítmény kosárlabdapályáján. Mint mondta, a készenléti rendőrségnek kellett közbeavatkoznia.

Előzőleg, kedden este pedig egy fiatal késsel fenyegetett meg egy rendőrt.

A nicosiai hatóságok szerint a szigetre nagy számban érkező migránsok a végsőkig feszítik Ciprus lehetőségeit, a kitoloncolásokat pedig akadályozza az, hogy az Európai Uniónak nincsenek erre vonatkozó egyértelmű szabályai. Tavaly 13 235 menedékkérelmet nyújtottak be a szigeten, ezek legtöbbjét elutasították.

Núrisz elmondta azt is, hogy a menedékkérők 85 százaléka Törökországon és Észak-Cipruson keresztül érkezett az európai uniós tagállamba. A miniszter szerint az Európai Unió egyet ért azzal, hogy Nicosiának intézkednie kell a Ciprus északi és déli részét elválasztó ütközőövezeten keresztül érkező migránsok feltartóztatása érdekében.

Az elkövetkező hetekben az EU három magas rangú tisztségviselője, köztük Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos is Ciprusra utazik, hogy szemrevételezze az ütközőövezet mentén kialakult állapotokat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑