Cadmus fordítás Cadmus

Ciszjordániában az izraeli erők megöltek egy palesztin férfit, aki késsel támadott

2023. 01. 21.

Az izraeli erők szombaton megöltek egy palesztint, aki késsel megpróbált leszúrni egy zsidó lakost Ciszjordániában – közölte az izraeli hadsereg.

A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a férfi 42 éves volt. Az eset a megszállt Ciszjordániában, Rámalláh palesztin várostól északnyugatra történt.

Palesztinok és jogvédő csoportok azzal vádolják Izraelt, hogy túlzott erőszakot alkalmaz a palesztinokkal szemben, akik az elmúlt években sorozatos lövöldözéseket, késeléseket és autórobbantásokat követtek el. A hadsereg szerint a katonák és egyes esetekben a civilek életveszélyes helyzetekkel néznek szembe.

Ciszjordániában, ahol az izraeli hadsereg tavaly tavasz óta szinte éjszakánként tart letartóztatási razziákat, miután az izraeliek elleni palesztin támadások hulláma 19 ember halálát okozta, megnőtt a feszültség.

Izrael szerint a razziák célja a militáns hálózatok felszámolása és a jövőbeli támadások meghiúsítása. A palesztinok úgy látják, hogy ezek a támadások tovább erősítik Izrael 55 éve tartó, határozatlan idejű megszállását azokon a területeken, ahol jövőbeli államuk megteremtése érdekében küzdenek.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint 2022-ben csaknem 150 palesztint ölt meg Izrael Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ami 2004 óta a leghalálosabb év volt.

Izrael szerint a meggyilkoltak többsége fegyveres volt, de palesztin kődobálókat, a behatolások ellen tiltakozó fiatalokat és más, az összecsapásokban részt nem vevő személyeket is megöltek.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑