Cadmus fordítás Cadmus

Civilek haltak meg az Al-Kaida és az ISIS közötti összecsapásokban

2022. 12. 08.

Civilek tucatjai estek áldozatul és százak kényszerültek elmenekülni az otthonaikból Mali forrongó keleti részén rivális iszlamista csoportok harcai miatt – közölték csütörtökön helyi kormányzati tisztségviselők.

Az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető dzsihadisták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi csoportjaival vívnak véres harcot területek ellenőrzése végett Gao és Menaka régiókban.

A szélsőségesek azt követően kaptak erőre Mali keleti felében, hogy Franciaország egy sor másik európai ország oldalán kivonta csapatait a térségből az ország katonai vezetésével kialakult vitáik nyomán.

Különösen véres összecsapások a héten törtek ki, tovább súlyosbítva a konfliktust, amely már így is emberéletek ezreit követelte, és 2,7 millió embert tett földönfutóvá a Száhel-övezetben.

“A harcok főleg (a Gao térségbéli) Ansongóban, valamint más körzetekben újultak ki (…) Vannak halottak, nagyon sok halott” – ismertette Bajan Ag Hamatou, az országot a 2020-ak katonai puccs után irányító átmeneti tanács tagja. Mint mondta, legalább száz halálos áldozat van, közülük 40-en Ansongóban vesztették életüket két napja – tette hozzá.

Fahad Ag Almahmoud, a kormányerőkkel szövetséges egyik milícia vezetője pedig a Twitteren arról számolt be, hogy 200-300 körül lehet a térségben december elején lemészárolt civilek száma – közölte az MTI.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor nem tudta független forrásból ellenőrizni ezeket az adatokat.

A gaoi N’Tillit falujának vezetője a hatóságok segítségét kérte “a halálos csatározások” elől elmenekült 583 háztartás megsegítéséhez.

Mali a dzsihadista szervezetek terjeszkedése miatt 2012 óta küzd belbiztonsági válsággal, amely miatt több ezer katona és civil vesztette életét, és kétmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. A 20 millió lakosú északnyugat-afrikai országban az ENSZ szerint mintegy 7,5 millió embernek lenne szüksége sürgős humanitárius segítségre.

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑