Cadmus fordítás Cadmus

Civilek is meghaltak az övezet elleni izraeli rakétacsapásokban

2022. 08. 06.

A gázai egészségügy-minisztérium szerint civilek is meghaltak az övezet elleni pénteki izraeli rakétacspásokban: a minisztérium összesen tíz halottról – közöttük egy ötéves kislányról – és ötvenöt sebesültről számolt be.

Izraeli becslések szerint az izraeli hadsereg tizenöt fegyverest ölt meg az Iszlám Dzsihád szervezet elleni támadásban.
Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy az iszlamista szervezet elleni művelet folytatódik.

Az Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott Iszlám Dzsihád megerősítette egyik katonai parancsnoka, Tajszir Dzsabari halálát.

Szemtanúk és palesztin biztonsági források több légicsapásról számoltak be az AFP francia hírügynökségnek Gáza központjában és Hán-Júniszban. Gázában az AFP tudósítója sebesültek evakuálásának, valamint tüzek miatt a tűzoltók érkezésének a szemtanúja volt.

Zijád en-Nahala, az Iszlám Dzsihád főtitkára az al-Mayadín libanoni televíziónak Teheránban kijelentette, hogy a légitámadások után nem lesz tűzszünet.

“Nem lesznek tiltott vonalak ebben a csatában (.) Tel-Avivot és a többi cionista várost célba veszik az ellenállás rakétái” – mondta.

Gázában péntek este százak vettek részt Dzsabari temetésén.

A zsidó állam 2007, a Hamász dzsihadista mozgalom hatalomátvétele óta tartja szigorú blokád alatt a 2,3 millió lakosú palesztin enklávét, ahol a lakosság szegénységben és munkanélküliségben él. Az izraeli hadsereg kedden lezárta a határátkelőket, így a munkavállalási engedéllyel rendelkező gázaiak ezrei rekedtek a lakóhelyükön. A határzár miatt lassult a gázai villanyerőmű működéséhez szükséges dízel szállítása is. A létesítmény igazgatója csütörtökön figyelmeztetett, hogy üzemanyag híján leállhat az egyetlen villamoserőmű.

Izrael és a Gázai övezet fegyveres szervezetei között több háború is volt, a legutóbbi 2021 májusában. A Kelet-Jeruzsálem hovatartozása miatt kirobbant tizenegy napos háborúban 260 palesztin – közöttük számos fegyveres -, valamint 13 izraeli, közöttük egy katona halt meg a helyi hatóságok szerint.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑