Cadmus fordítás Cadmus

Civileket szállító buszok hagyták el Mariupolt

2022. 04. 21.

Sikeresen elhagyta az ostromlott Mariupolt négy, civilekkel teli busz – mondta el Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Az evakuálás a nap folyamán folytatódik.

Elemzők szerint az Azovi-tenger partján fekvő, a háború előtt négyszázezres lélekszámú kikötőváros hamarosan orosz kézre kerül. Mariupolt közel két hónapja ostromolja az orosz hadsereg. A város utolsó védői – Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint mintegy kétezren – több száz civillel együtt az Azovsztal vas- és acélműben sáncolták el magukat. Az oroszok szabad elvonulást ígértek azoknak, akik leteszik a fegyvert.

Mariupol stratégiai fontosságú az oroszok számára: elfoglalása lehetővé tenné a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és az oroszbarát szakadár Donyec-medence között.

Eközben kilenc civil holttestére bukkantak szerdán a Kijev közelében fekvő Borogyankában. A holttesteken kínzás nyomai voltak láthatóak – állította a kijevi rendőrség csütörtökre virradóra.

Andrij Nebitov rendőrkapitány a Facebookon azt írta: a civilekkel az orosz megszállók végeztek.

Elmondta: az egyik gödörben két 35 éves férfit és egy 15 éves lányt, míg a másikban négy férfit és két nőt találtak.

Nebitov szerint az orosz hadsereg szándékosan lőtt az ellenállást nem tanúsító civilekre.

Az ukrán vezetés azt állítja, hogy Borogyankában az oroszok civileket mészároltak le, amikor márciusban megszállva tartották a város.

A szintén Kijev környékén található Bucsában több száz civil vesztette életét az orosz megszállás alatt. A csapatok három héttel ezelőtt vonultak ki a térségből. Az ukrán vezetés a Nyugattal együtt elítélte az orosz katonák által elkövetett, szerintük a háborús bűncselekmény fogalmát kimerítő vérengzést. Moszkva következetesen tagadja, hogy hadserege polgári személyeket vagy létesítményeket támadott volna.

Csütörtök reggel Kijevbe érkezett Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Mette Frederiksen dán kormányfő, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette be a madridi kormány.

Sánchez szerdán azt mondta: célja, hogy közvetítse az ukrán elnöknek az Európai Unió és Spanyolország “rendíthetetlen, egyértelmű elkötelezettségét” a béke mellett.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑