Cadmus fordítás Cadmus

Csak az Amnestyt zavarja? Rabszolgamunka a katari stadionépítéseken

2018. 09. 28.

Van olyan vendégmunkás Katarban, aki tíz hónapja robotol a futball világbajnokság stadionjainak építkezésén – ingyen. Az elmaradás egy indiai, nepáli vagy Fülöp-szigeteki vendégmunkás számára valóságos vagyon, állítja az Amnesty International, mely nem először foglalkozik Katar és a futball vébé ügyeivel.

A szervezet helyi emberei megkérdezték az építkezést irányító céget, hogy miért nem fizetnek. Azt a választ kapták, hogy átmeneti fizetési gondjaik vannak. Mit tehetnek a kiszolgáltatott vendégmunkások?

A kafala átka

A vendégmunkások, akiket a külföldi sajtó gyakran rabszolgáknak nevez – nem éppen alaptalanul – le kell adniuk az útlevelüket, amint belépnek az országba. Aztán várhatnak a kilépő vízumra, melyet csak akkor kapnak meg, ha a munkaadó megadja az engedélyt. Ha nincsenek megelégedve a munkaadóval, akkor moroghatnak, de munkahelyet nem válthatnak. Ez a kalafa rendszer, amely teljesen kiszolgáltatottá teszi a vendégmunkásokat. Katar többször megígérte az Amnesty International-nek, meg persze az egész világnak, hogy szakít ezzel a középkori rendszerrel, de ha van is változás, az végtelenül lassú – nyilatkozta az AI katari embere a párizsi Le Monde-nak.

A francia sajtó persze nemcsak emiatt érdeklődik Katar iránt, hanem mert a futball világbajnokság megszerzése szorosan kötődik Sarkozy exelnökhöz, akinek a pénzügyeit folyamatosan vizsgálják. Épp úgy, mint Nasszer al Kelaifiét, aki a Paris Saint Germain klubjának katari elnöke. Állítólag ők ketten intézték el a futball világbajnokságot Katarnak, bevonva Michel Platinit, az egykori legendás középpályást, aki az UEFA elnöke és a FIFA egyik vezére volt. Ő bele is bukott a korrupciós ügyekbe. Miért tette?- kérdezték tőle.

Az ember nem mond nemet Franciaország köztársasági elnökének az Élysée palotában

– válaszolta Platini. Akit arra kért Nicolas Sarkozy akkori elnök, hogy intézze már el: a futball világában jóformán teljesen ismeretlen Katar kapja a világbajnokság rendezési jogát 2022-re. Miért volt ez oly fontos a magyar származású francia elnöknek? Mert a PSG élszurkolója fiatal korától fogva. A francia sztárcsapatnak nem volt pénze, hogy felvegye a versenyt a brit, spanyol, olasz vagy német vetélytársakkal. Katar akkori trónörököse, aki ma már emír, jelentkezett: megveszi a francia sztárcsapatot, ha cserébe Katar megkapja a futball világbajnokságot. Nicolas Sarkozy megértette a finom célzást. Michel Platini segítségével elintézte a futball világbajnokságot Katarnak. Nasszer el Kelaifi pedig megvette a PSG-t Katarnak.

Az egykori teniszbajnok az emír bizalmasa. Médiacsászár a Közel-Keleten. Övé a futball világbajnokságok közvetítési joga a legtöbb arab államban. Hogy szerezte meg a jogot a FIFA-tól? Ezt ma is vizsgálják Svájcban a FIFA székhelyén. Jerome Valcke egykori sportújságírót, a FIFA volt főtitkárát, aki a médiaügyeket intézte, 10 évre eltiltották minden sportvezetői tevékenységtől.

Nekem nincs titkolnivalóm

– nyilatkozta Nasszer el Kelaifi, aki méregdrágán a brazil Neymart is megszerezte a PSG-nek. Svájcban és Franciaországban is folyik ellene vizsgálat. De hát mögötte áll Katar emírje és Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök. Meg a legnépszerűbb francia csapat, a PSG szurkolótábora, melynek politikai súlya sem csekély. Nem véletlenül szurkol a csapatnak Nicolas Sarkozy. Emmanuel Macron elnök is sietett gratulálni Nasszer el Kelaifinek amikor megszerezte Neymart a csapatnak.

Eközben rabszolgák robotolnak Katarban ötven fokos melegben, hogy felépüljenek a stadionok határidőre. Katar megígérte ugyan a középkori kafala rendszer megszüntetését, de a gyakorlatban minden úgy megy, mint régen: Indiából és más koldusszegény országokból toborozzák a munkaerőt, melyet kegyetlenül kizsákmányolnak, és olykor ki sem fizetnek. Az Amnesty International most tiltakozott. Erre néhány tiltakozó vendégmunkás megkapta a kiutazó vízumot. Hazautazhatott a saját költségére, pedig a dúsgazdag Katar vállalta az oda-vissza utazást. De hát ott a kalafa: a munkaadó megsértődött, mert a vendégmunkások tíz hónap után követelni merték a bérüket.

HVG

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑