Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem 70 százalékos az infláció Törökországban

2022. 05. 08.

 

Húszéves rekord dőlt meg, amikor ismertették az április statisztikai adatokat: 69,97%-os éves áremelkedést jeleztek. 105,9 százalékkal voltak magasabbak az árak Törökországban a szállítási szektorban, mint egy évvel korábban.

A fő ok az üzemanyagköltségek megemelkedése az Ukrajnában folyó háború miatt. De óriási volt az áremelkedés az élemiszerek terén is: 89,1%.

A török kormány úgy nyilatkozott, hogy az új gazdasági program kezelni tudja a problémát.

Recep Tayyip Erdogan elnök a gazdaság ösztönzésével próbálja meg fellendíteni a török gazdaságot. Bár a líra mélyrepülésben, de ez szerinte elősegíti az exportot és a külföldről érkező turizmust.

A törökök elfogadják a Mir orosz fizetési rendszert is, csak hogy biztosítsák a turisták folyamatos érkezését Oroszországból. Az Ukrajnában folyó háború azonban nagy csapás a török turizmusra hiszen Oroszországból és Ukrajnából érkezett a turisták 40%-a a háború előtti években.

A közgazdászok többsége úgy véli, hogy az infláció magas marad Törökországban elsősorban Putyin Ukrajnában folyó háborúja miatt – írja a CNN.

Másképp látja a helyzetet az Egyesült Államokban működő közel-keleti portál, az Al Monitor. Elemzésük szerint Erdogan elnök az első számú felelős azért, hogy fél éven belül 20%-ról 70%-ra nőtt az infláció. Erdogan jövőre választások elé néz, ezért mindenképp növekedést akar.

Múlt szeptemberben, amikor még kezelhető lett volna az infláció, úgy döntött, hogy csökkenti az alapkamatot, noha mindenki szigorítást javasolt.

A török államfő, akit hívei szultánnak neveznek, azzal az unortodox ötlettel állt elő, hogy a magas kamat az infláció oka. Amint várható volt, a török líra mélyrepüléssel reagált a lépésre. Ennek ellenére januárban egy vidéki nagygyűlésen Erdogan kijelentette: “harcolunk az alapkamat ellen, csökkenteni fogjuk! Tudnotok kell, emiatt az infláció is csökkeni fog!” Nem egészen ez történt. Az infláció szépen galoppozott felfelé: januárban 49%, februárban 54%, márciusban 61%.

Ennek ellenére Erdogan elnök még a múlt héten is kijelentette: “legyőzzük az inflációt”. A perspektíva? 100%-ot is elérhet az infláció. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy decemberben kezdődhet meg az árak mérséklődése. Ha havonta “csak 5%-kal nő az infláció, akkor is októberre elérheti a 100%-ot, és azután decemberre csökkenhet 90%-ra” – írja az Egyesült Államokban megjelenő Al Monitor elemzése a török inflációról.

HVG

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑