Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem kétezer család menekült el Tripoliból

2018. 09. 05.

Több mint 1800 családot telepítettek ki a hatóságok Tripoliból az augusztus 27-én kiújult harcok nyomán – jelentette be kedden a nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormány.

A harcok kedden délután rövid tűzszünet után újrakezdődtek Tripoli déli részén, nem sokkal a tárgyalás előtt, amelyet az ENSZ égisze alatt tartanak, és amelyre „minden érintett felet meghívtak”.

A sajtó kizárásával tartott tárgyalás tényét megerősítette Szauszan Goses, az ENSZ Líbiai Támogató Missziójának (UNSMIL) szóvivője, anélkül, hogy közölte volna, kiket hívtak meg, és hol tartják az összejövetelt.

Az UNSMIL-ra nehéz feladat vár a harcok kiújulása miatt. Az összecsapásoknak már 50 halálos áldozatuk és 138 sebesültjük van a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A harcok következtében újabb 1825 családot telepítettek ki Tripoli más, biztonságosabb kerületeibe vagy a főváros melletti kisebb városokba – közölte az egységkormány áttelepítésekért felelős minisztériuma.

Több család azonban nem hajlandó elhagyni otthonát, attól tartva, hogy kirabolják lakásukat távollétükben. Sürgősen ivóvízre és élelmiszerre van szükségük.

A hatóságok újabb kitelepítésekre készülnek, ahogy a harcok közelednek Tripoli központja felé.

Vasárnap az egységkormány rendkívüli állapotot hirdetett Tripoliban a fokozódó fegyveres összecsapások miatt.

Egy nemzetközi szervezet meg nem nevezett munkatársa a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a kiújult harcok miatt mintegy 1800 migráns menekült el egy őrzött tripoli központból. Azt nem tudni, hogy a migránsok merre vették útjukat.

A Reuters megemlít egy, a közösségi médiában kedden közzétett videofelvételt, amelyen állítólag azok az afrikai migránsok láthatók, akik elmenekültek a táborból.

Az illegális bevándorlás elleni líbiai hatóságok ezzel szemben tagadták a migránsok elmeneküléséről szóló értesüléseket.

A líbiai fővárosban egy hete újultak ki az összecsapások az egymással rivalizáló fegyveres csoportok között. Bár Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.

Líbia Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatását követően süllyedt mély káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑