Csehország visszahívja egyik diplomatáját a rijadi nagykövetségéről

Csehország visszahívja egyik diplomatáját rijádi nagykövetségéről, tiltakozásul Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása ellen, esetleges további lépéseit pedig egyeztetni fogja az Európai Unióval – közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szerdán Prágában.

A cseh diplomácia vezetője a CTK hírügynökség jelentése szerint szerdán hivatalába kérette Szaúd-Arábia prágai nagykövetét, és a Hasogdzsi-ügy napirendre került a cseh képviselőházban is.

„Tájékoztattam a (szaúdi) nagykövetet a Cseh Köztársaság álláspontjáról. Számunkra az újságíró elleni támadás elfogadhatatlan. Szabad társadalom nem létezhet független sajtó nélkül. Dzsamál Hasogdzsi erőszakos halálát az isztambuli szaúd-arábiai konzulátuson soha semmivel sem lehet megindokolni” – mondta Petrícek újságíróknak a találkozó után.

A miniszter úgy vélte: az a tény, hogy a gyilkosságra egy konzulátuson került sor, a nemzetközi diplomáciai szabályok megsértése. Csehország követeli, hogy a hatóságok részletesen vizsgálják ki az ügyet és büntessék meg a felelősöket.

A Hasogdzsi-ügy a nap folyamán a cseh parlamenti alsóházban is napirendre került. A felszólaló képviselők élesen bírálták, elítélték az újságíró meggyilkolását, és felvetették, hogy Csehország korlátozza fegyverkivitelét Szaúd-Arábiába. Bár az érintett cseh vállalatok elutasítják ezt a lépést, Petrícek nem zárta ki, hogy Prága mégis megteszi.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑