Cadmus fordítás Cadmus

Csütörtökre halasztották az OPEC+ találkozót

2020. 04. 08.

Hétfőről csütörtökre halasztották a világ legnagyobb olajexportáló országait tömörítő OPEC+ csoport videokonferenciáját a termeléscsökkentésről, mivel a világ két legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia és Oroszország egyelőre egymást hibáztatja az olajár elmúlt hetekben tapasztalt zuhanásáért.

Árrobbanást váltott ki a piacon Donald Trump amerikai elnök azzal a kijelentéssel, hogy nyélbe ütött egy kitermelés-csökkentési megállapodást Szaúd-Arábia és Oroszország között. Trump 10-15 millió hordós csökkentésről beszélt, ami a globális kínálat 10-15 százalékának felel meg.

Csütörtökön az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 21 százalékos, a nyugati féltekén irányadó WTI ára pedig 24,7 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken folytatódott a trend, a befektetők derűlátására a Brent további 13,9 százalékkal, a WTI pedig 11,93 százalékkal drágult. A múlt héten a Brent ára 36,8 százalékkal, a WTI ára pedig 31,8 százalékkal nőtt, a hetet a Brent 34,11 dolláron, a WTI 28,34 dolláron zárta.

Az olajárak korábban azután omlottak össze, hogy március 6-án Oroszország és Szaúd-Arábia nem volt képes megegyezni a nagy olajexportáló országok kitermelését korlátozó megállapodás meghosszabbításának feltételeitől. Ráadásul a világméretűvé szélesedett koronavírus-járvány súlyos csapást mért a világgazdaságra, erősen visszavetve az olajkeresletet. A Brent ára 65,6 százalékkal, a WTI ára pedig 66,5 százalékkal csökkent az első negyedévben. Csak márciusban a Brent hordónkénti ára 54 százalékkal, a WTI-é pedig 55 százalékkal zuhant.

Autoszektor.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑